Đikić: “Ako je među turistima oko 1% zaraženih, to je preko 3.500 ljudi”

Znanstvenik Ivan Đikić gostujući u Novom danu putem video poziva istaknuo je još jednom važnost broja testiranja.

Istaknuo je da situacija u Hrvatskoj s koronavirusom nije kritična, ali je ozbiljna. Rekao je da sumnja da je porast broja zaraženih bio očekivan te da upravo zato treba slati točne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane.

van Đikić smatra da je važno imati kvalitetan turizam kao i to da možemo osigurati da sezona prođe bez velikih ispada. No, zagovara pojačano testiranje na granicama.

“Osobno ću doći na more u Dalmaciju na četiri tjedna, dovest ću i prijatelje iz Münchena. No, moramo imati mjere, osigurati kvalitetan odmor ljudima i maknuti nepotrebne partijanske stvari koje plaše mnoge ljude”, rekao je Đikić i dodao:

Ako se može, neka se testira puno više ljudi, pogotovo na ulasku u Hrvatsku. Kad bismo nasumično testirali ljude, 10-15% svih koji ulaze, dobili bismo prilično precizan broj onoga što se događa. Ako je među turistima oko 1% zaraženih, to je preko 3.500 ljudi, a to je veći broj nego sad kompletno testiranih. Zato je potreban oprez, potrebno je ulagati u kvalitetne turiste, a ne samo u brojeve.”

Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...