Đikić: “Imamo istu opasnost kao u ožujku – izbjegavajmo kontakte, nosimo maske”

Nakon više od mjesec dana u Hrvatskoj je ponovno dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom – 11. Novi slučajevi potvrđeni su jučer u Istri, Splitu, Solinu te u Zagrebačkoj županiji.

Vladajući kažu da je sve pod kontrolom, da se nije dogodilo ništa dramatično, ali pozivaju na oprez. Stručnjaci kažu da opreza kod građana više nema jer ga nema ni kod vlasti.

“Borba protiv koronavirusa se ne vodi parolama, ne vodi teorijom. Vodi se svakodnenvim radom. Građani u Hrvatskoj su pokazali da imaju ozbiljnost, odgovornost, i do sad su se stvarno odgovorno ponašali. Ono što je očigledno je da su političari potpuno drukčiji. Kada imate posjetu ministara, premijera Infektološkoj klinici, a nemate nikoga da drži masku, distancu to je užasna poruka javnosti”, rekao je Ivan Đikić.

Đikić nastavlja, ovo nije drugi val, nego tek prvi koji će zbog ovakvog otvaranja granica lako eskalirati.

“U Hrvatskoj ovo što se događa i u susjednim zemljama, to su lokalna žarišta još uvijek prvog vala, i to moramo prihvatiti. Drugi val može doći na jesen kada dođe do puno bržeg širenja i puno veće pojave virusa u sredinama koje su zadržale te viruse”, rekao je Đikić, prenosi RTL.

Đikić je rekao da je dvoznamenkasti broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u hrvatskom okruženju znak da je virus i dalje oko nas i da se ponaša identično.

“Od svih podataka koje imamo, znamo da se virus nije značajno promijenio, nije postao maligniji, ali nije postao ni benigniji. Na temelju tih podataka moramo ostati oprezni, znamo kako se boriti protiv virusa, izbjegavanje kontakata, velikih grupa ljudi i vratit ćemo se na kontroliranu situaciju kako smo imali prije par tjedana. Ukoliko to ne budemo radili, pojavit će se lokalna nekontrolirana pojava širenja virusa, a znamo kako je to završilo”, rekao je Đikić.

Govoreći o mogućem drugom valu najesen, Đikić je rekao da nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti što će se dogoditi.

“Prema podacima koje danas imamo, sve to govori da je virus proširen, pandemija je vrlo aktivna i ne možemo se opustiti, moramo realno predviđati da će doći do pojave drugog vala, jer je to nešto što se događa i kod drugih virusa. Zato stručnjaci ozbiljno upozoravaju da je mogućnost drugog vala realna, ali imamo puno više znanja, pripremljeni smo i ne želim poslati zastrašujuću, nego smirujuću poruku, situacija je bolja nego na početku, ali dok god ima virusa, moramo se ponašati tako da spriječimo širenje virusa izbjegavanjem kontakata, nošenjem maski i ostalim”, rekao je Đikić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...