Đikić: “Vjerujem da je veći broj zaraženih u Zadru, posljedice ćemo vidjeti za tjedan, dva”

Ugledni hrvatski znanstvenik, Ivan Đikić, gostovao je u Novom danu na N1 i komentirao porast broja zaraženih koronavirusom.

Đikić je komentirao jučerašnjih 95 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“Očigledno je da smo ulovljeni u iznenađenju, Stožer se nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji”, rekao je Đikić.

Istaknuo je da je rast broja zaraženih posljedica nekoliko rupa koje su se dogodile.

“Prvo, virus je i dalje bio prisutan u Hrvatskoj, ali smo ga ignorirali, jer nismo vidjeli dosta simptomatskih ljudi, a druga je stvar da smo otvorili granice dosta agresivno, da smo pozivali turiste da dođu, a to je rezultiralo da sada imamo ovu posljedicu i to je bilo za očekvati s epidemiološke strane”, rekao je Đikić.

Ugledni hrvatski znanstvenik za N1 je komentirao i činjenicu da je na teniskom turniru u Zadru izbilo novo žarište zaraze.

“Ono što smo u veljači pokušali zatomiti da je virus u Italiji bio prisutan gotovo mjesec dana prije nego smo dobili velike brojeve, to je posljedica mjesec dana neaktivnosti. Iz toga smo nešto naučili i vjerujem da su naši epidemiolozi pripremljeni. Svi koji su bili na tom skupu, trebali bi volonterski doći na testiranje, kojega bi u Zadru trebalo biti veći broj. Iskreno vjerujem da je veći broj virusa koji se širi u Zadru od onoga prijavljenog i da ćemo te posljedice vidjeti nakon tjedan, dva od skupa u Zadru”, rekao je Đikić.

Smatra da se treba nastaviti pridržavati mjera koje je još u ožujku propisao Stožer, ali da zatvaranje gospodarstva i karantena više nisu opcije.

“Jasne poruke i informiranje, a manjak političkih poruka mogao bi rezultirati istim angažmanom ljudi, koji smo imali u ožujku”, rekao je Đikić.

Upitan bi li premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju, nakon kontakta sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem, Đikić je rekao da se, prema njegovu mišljenju, previše raspravlja o lingvističkim teorijama oko toga što je fizički kontakt, a što nije, a manje o struci.

“Svaki kontakt dovodi do potencijalne opasnosti. Angela Merkel i kanadski premiejr otišli su u samoizolacju. Osobna je odgovornost svakog pojedinca, ali ako budete u kontaktu sa zaraženom osobom u zatvorenom prostoru, opasnost postoji da se zarazite. Opasnost postoji i oni bi svi otišli u samoizolaciju i vjerujem da je u ovom slučaju puno veće pitanje premijeru kakva je njegova odgovornost i poruka prema javnosti, a ne toliko mora li ili ne mora biti u samoizolaciji. Pitanje je što naši političari svojim ponašanjem poručuju građanima, a manje što je napisano u uputama WHO-a”, rekao je Đikić.

Govoreći o Stožeru i činjenici da su njegovi članovi ujedno i članovi HDZ-a, Đikić je rekao da ima puno kritičnih komponenti gdje se može kritizirati rad stožera.

“Očigledno je da osobe koje su stručnjaci, a istovremeno i u izborima, imaju podijeljenu ulogu. Teško je ministru Berošu biti političar, kad koristi spinove i medicinske informacije koje su dobre za njegovu političku sliku. Bilo bi dobro da je umjesto njega u Stožeru netko drugi, tko se može fokusirati na struku”, rekao je Đikić.

Istaknuo je da Beroševa izjava da je virus oslabio nema nikakvih znanstvenih dokaza te da na taj način zbunjuje javnost. “Nemamo dokaza da je virus oslabio, ali imamo pokazatelje da je virus drugačiji”, rekao je Đikić, dodavši da bi, kad bi se dopustilo da virus ponovno uđe u domove za starije i nemoćne, smrtnost u toj populaciji prešla 10 posto.

Idućih tjedan ili dva vrlo su ozbiljna i moramo učiniti sve da spriječimo prijenos virusa s osobe na osobu, poručio je Đikić, dodavši da nam ne treba Stožer da znamo da su fizička distanca, nošenje maski, izbjegavanje javnih skupova i održavanje osobne higijene načini kako spriječiti širenje virusa.

“Greške Stožera nisu napravljene namjerno i trebamo uspostaviti povjerenje s početka, jer samo pomoću mjera osigurat će nam sigurniju budućnost. Ako se toga ne budemo pridržavali, poruke sa sveučilišta Washington pokazuju da bi u Hrvatskoj do desetog mjeseca moglo biti i do 1.500 mrtvih”, rekao je Đikić, dodavši da su brojevi novih slučajeva zaraze u svijetu vrlo zabrinjavajući te da pokazuju da pandemija ne jenjava, nego je i dalje opasna.

“Ovo sigurno još nije drugi val, ali iz ovoga možemo vidjeti koliko je obrazovanje važno”, rekao je Đikić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...