Evo kad će učenici zaraženi koronavirusom polagati ispite državne mature

Završio je prvi tzv. epidemiološki blok državne mature. Oko 32 tisuće maturanata pisalo je ispite iz obveznih predmeta – i to u strogo kontroliranim uvjetima.

Nekoliko učenika zaraženih koronavirusom ispite će imati u jesenskom roku. A bilo je i onih koji će zbog prepisivanja eseja – ponovno morati na ispit.

Najprije o onima koji su svakako planirali pisati ispite državne mature, ali ih je virus spriječio.

“Bilo je tri slučaja pristupnika koji su imali covid-19 i njima će se omogućiti da pišu u jesenskom roku. Iz opravdanih razloga nisu pisali maturu. A oni učenici kojima su izrečene mjere samoizolacije, oni su pisali, ali u posebnim prostorijama unutar svoje škole”, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za HRT.

Neki će morati ponoviti ispite

A bilo je i onih koji su pisali, ali zbog nepoštovanja pravila – morat će to učiniti još jednom.

“U jednoj školi prilikom ocjenjivanja primijećena je visoka razina podudarnosti međusobnih školskih eseja i, nažalost, morat ćemo poništiti te ispite i učenici će ponovo pisati u ovom ljetnom roku u kontroliranim uvjetima uz nadzor djelatnika Centra”, rekla je Katavić.

Riječ je o 20-ak maturanata jedne zagrebačke škole.

Sve one koji su se toga pridržavali čeka drugi epidemiološki blok pisanja izbornih predmeta. A kako je oko 900 pristupnika iz BiH prijavilo ispite na državnoj maturi u svjetlu novih pravila o četrnaestodnevnoj samoizolaciji, pitamo – kako će se to izvesti.

“Uvijek postoji opcija da takva osoba piše u smještaju u kojem je i u zadanom epidemiološkom okviru”, rekla je Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja HZJZ-a za HRT.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...