na jesen

Evo kad će učenici zaraženi koronavirusom polagati ispite državne mature

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Završio je prvi tzv. epidemiološki blok državne mature. Oko 32 tisuće maturanata pisalo je ispite iz obveznih predmeta – i to u strogo kontroliranim uvjetima.

Nekoliko učenika zaraženih koronavirusom ispite će imati u jesenskom roku. A bilo je i onih koji će zbog prepisivanja eseja – ponovno morati na ispit.

Najprije o onima koji su svakako planirali pisati ispite državne mature, ali ih je virus spriječio.

“Bilo je tri slučaja pristupnika koji su imali covid-19 i njima će se omogućiti da pišu u jesenskom roku. Iz opravdanih razloga nisu pisali maturu. A oni učenici kojima su izrečene mjere samoizolacije, oni su pisali, ali u posebnim prostorijama unutar svoje škole”, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za HRT.

Neki će morati ponoviti ispite

A bilo je i onih koji su pisali, ali zbog nepoštovanja pravila – morat će to učiniti još jednom.

“U jednoj školi prilikom ocjenjivanja primijećena je visoka razina podudarnosti međusobnih školskih eseja i, nažalost, morat ćemo poništiti te ispite i učenici će ponovo pisati u ovom ljetnom roku u kontroliranim uvjetima uz nadzor djelatnika Centra”, rekla je Katavić.

Riječ je o 20-ak maturanata jedne zagrebačke škole.

Sve one koji su se toga pridržavali čeka drugi epidemiološki blok pisanja izbornih predmeta. A kako je oko 900 pristupnika iz BiH prijavilo ispite na državnoj maturi u svjetlu novih pravila o četrnaestodnevnoj samoizolaciji, pitamo – kako će se to izvesti.

“Uvijek postoji opcija da takva osoba piše u smještaju u kojem je i u zadanom epidemiološkom okviru”, rekla je Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja HZJZ-a za HRT.

Ostavi komentar koristeći Facebook