Cestitka_Uskrs

Fain: “Moramo se prilagoditi na novo normalno i korigirati cijene. Svatko će morati odlučiti za sebe”

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, komentirao je sinoć u emisiji Otvoreno što bi bilo kada bi Slovenija dala preporuke svojim građanima da ne dolaze u Hrvatsku, kaže da su oni naši dragi susjedi i da ipak nećemo završiti na njihovoj žutoj listi. Rekao je u Hrvatskoj još nismo imali niti jednog gosta koji je došao i donio virus.

“Gosti se više boje i plaše povratka i uvjeta koje će morati proći kada će se vraćati kući”, rekao je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore koji se u emisiju javio iz HRT-ovog studija iz Pule. Niti on nema informaciju da je itko od gostiju zaražen., rekao je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore koji se u emisiju javio iz HRT-ovog studija iz Pule. Niti on nema informaciju da je itko od gostiju zaražen.

Dodao je kako su marine popunjene, a zaživio je i čarter promet. Sve je to daleko od onoga na što smo navinuti.

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnik Glavnog ravnatelja policije govorio je o otvaranju granica i o tome što će se mijenjati od 1. srpnja.

“Europsko vijeće je uputilo u pismenu proceduru preporuku o postepenom ukidanju ograničenja putovanja, prvenstveno se odnose na ograničenja koja su međusobno nametnule zemlje članice, a tek onda i na treće zemlje. Lista trećih zemalja još nije usuglašena”, rekao je.

Odluka Vijeća će se znati u utorak, rekao je dodavši da vjeruje kako će se Stožer sukladno tome odrediti i donijeti odluku kako će biti dalje.

Fain kaže kako se moramo prilagoditi na “novo normalno” i na “nove normalne brojke” i ne možemo to uspoređivati s 2019. ili 2018.

Na pitanje kako nesigurnost utječe na gospodarska kretanja, Jurčić je rekao da očekivanja koja smo imali jučer, su puno manja od onoga što imamo danas. Dodao je kako se teško može predvidjeti što će biti jer ne znamo kada ćemo imati cjepivo, niti kakav će biti drugi potencijalni val na jesen. Rekao je kako sigurno možemo reći da potpunog “lock-downa” više neće biti ne samo kod nas, već i na području cijelog EU.

Ničeno je govorio o tome kako je putem aplikacije više od 50.000 osoba uputilo upite kako doći u Hrvatsku. Svaka osoba će biti epidemiološki praćena i kontrolirana preko graničnih prijelaza.

Osvrnuo se i na državljane BiH, koji su bili izuzeci za ulazak u Hrvatsku, oni su mogli ulaziti zbog “neodgodivih osobnih razloga”. Na njih će se, dodao je, odnositi mjere HZZO-a, čiju odluku očekuju sutra.

Lisjak kaže da su se dobro pripremili za dolazak gostiju, što su honorirali da sada u najtežim vremenima. Dodao je da lijepa priroda, dobre epidemiološka situacija i mjere koje se provode u marinama rezultiraju time da se u marinama ne bilježi veliki pad stalnih klijenata.

“Nevjerojatno je za očekivati da nitko od gostiju ne donese koronavirus”

Rekao je da imamo odličnu situaciju i da je nevjerojatno za očekivati da nitko od gostiju ne donese koronavirus.

Komentirajući korigiranje cijena, Fain kaže da će tržište regulirati cijene i u jednom trenutku će se morati odlučiti hoće li ostati prazni ili napuniti svoje kapacitete. Rekao je da se moramo prilagoditi situaciji, a svatko će morati odlučiti za sebe.

Jurčić od nove Vlade, koja će odlučivati o daljnjim potporama gospodarstvu, nastavak ovakvog odnosa prema poduzetnicima kakav je bio posljednjih mjeseci, primjenu skraćenog radnog tjedna i jači naglasak na sredstva koja možemo dobiti iz EU-a.

“Danas se o tome razgovara premalo, jer su sredstva znatna, i često se razgovara površno jer se misli da su to sredstva koja će pasti s neba svakome u ruke i da će ih moći trošiti kako hoće. To su sredstva koja su vrlo ciljana”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...