FOTO Na Viru se gradi prvo elitno stambeno naselje “Dalmatian Seaview Residence” s 30 luksuznih stanova od 70 do 140 kvadrata

Moćna toranjska dizalica raspona 36 metara s kapacitetom od jedne tone na kraju ruke, polagano spušta paletu s ciglama na drugu etažu jednoga od šest objekata u izgradnji u virskom naselju Prezida na Starom putu. Na najvećem gradilištu ikad podignutom na otoku dnevno radi od 25 do 30 građevinskih radnika, zasad uglavnom zidara, armirača i tesara, no kada se izgrade objekti na postavljenim temeljima, desetine će električara, vodoinstalatera, keramičara i drugih majstora početi uređivati te objekte.

Investitor ovog luksuznog građevinskog i stambenog projekta te budućeg prvog virskog elitnog naselja, financiranog privatnim novcem i procijenjene vrijednosti od sedam i pol milijuna eura, njemačka je tvrtka Adolf Lupp Projekt, dok cijeli posao izvodi Lavčević Zadar. Kada sve bude gotovo, deset luksuzno uređenih i opremljenih zgrada – šest trokatnica i četiri dvokatnice s ukupno 30 stanova približne neto veličine od 72 do 140 kvadrata – ukrasit će prostor od 5.652 kvadrata terena u Prezidama. Bazeni, vrtovi ukrašeni mediteranskim biljem i travnjaci te apartmani s pogledom na more, dodatni su razlog zašto ovo buduće stambeno naselje nosi naziv Dalmatian Seaview Residence.

– Kada smo odlučili investirati i izvoditi ovakav projekt, prvi kojega radimo u Hrvatskoj, tražili smo savršenu lokaciju po cijelom Jadranu. Pregledali smo obalu do Dubrovnika, ali smo tek na otoku Viru našli ono što zadovoljava sve naše kriterije i uvjete koji su potrebni za ovakvu investiciju – kaže direktor Adolf Lupp Projekta Andreas Döring, objašnjavajući osnovne razloge zašto je tvrtka iz ugledne njemačke grupacije Lupp odabrala otok Vir za mjesto svojega predstavljanja u Hrvatskoj. U prvoj fazi ovog projekta investitorska tvrtka očekuje kako će šest stambenih zgrada biti potpuno gotovo do travnja 2021. godine, dok početak druge faze s gradnjom četiri preostala objekta, čeka na odluke lokalne samouprave o prostornom planiranju i prihvaćanje izrađenog urbanističkog plana uređenja. Dotad su u njemačkoj tvrtki, odnosno njezinoj hrvatskoj podružnici, posvećeni poslu koji je vremenski neposredno pred njima.

– Osim poslovnog dijela, ovaj mi projekt puno znači na osobnoj i intimnoj razini. Na otoku na kojemu povremeno živim već četiri godine, želim ugraditi sebe i ostaviti nešto lijepo. U zadnjih nekoliko godina na Viru je evidentan veliki pomak, jer se puno investira i gradi. Naša tvrtka želi u tome sudjelovati, odnosno dati svoj doprinos u kvaliteti gradnje, arhitekturi i dizajnu. Želimo ostvariti standard s kakvim radimo u Njemačkoj – ističe direktor Döring. Lupp je u tom smislu zaista napravio korak više. Teren u Prezidama na kojemu se gradi luksuzno stambeno naselje jedan je od najljepših na otoku, jer se nalazi u pitomom obalnom okruženju s prostranom plažom te s prekrasnim pogledom na more, a sam je projekt od početne ideje označen kao atraktivan i autentičan. To znači kako investitorska tvrtka pazi na svaki detalj u gradnji kako bi zadovoljila visoke estetske, ambijentalne i prostorne zadanosti; od visoko kvalitetnih materijala koji će ispunjavati stambeni prostor – poput parketa ili kamena – do vanjskih i unutarnjih boja na zgradama koje će se uklopiti u autentični virski i dalmatinski ambijent.

– Pogled je dodatna atrakcija, jer su svi stanovi okrenuti prema moru koje je neposredno ispred objekata – kaže gospodin Döring. Njegova je investitorska tvrtka registrirana u Zadru kao Adolf Lupp Projekt, a pripada već trećoj generaciji obiteljske kompanije Lupp sa sjedištem u mjestu Nidda kod Frankfurta. Lupp je osnovan još 1910. godine, pa s oko 650 radnika i 110 godina tradicije u gradnji predstavlja jednu od najvećih i najstarijih takvih tvrtki u Njemačkoj. U prošlosti je kompanija bila vrlo aktivna na svjetskim tržištima, a danas je, ističe direktor Döring, uglavnom bazirana na njemačko tržište, dok je njezina hrvatska podružnica trenutno stjegonoša vanjskih poslova. Lupp je tako, na primjer, zaslužan za čudesno ukošeni neboder Omniturm u Frankfurtu – njemačkom gradu poznatom po jedinstvenim vizurama nebodera – čija veličina doseže 190 metara, a investicija na otoku Viru njihov je prvi poslovni potez u Republici Hrvatskoj, ali i prvi investicijski posao uopće. Pored direktora Döringa koji nadgleda i rukovodi projektom, na virskom je gradilištu svakodnevno voditelj projekta Jure Bajo.

– Ovo nam je prvi posao u kojemu smo investitori i prvi posao koji radimo u Hrvatskoj, pa s ovim projektom želimo ostvariti dobar ulaz na tržište. S projektom smo krenuli u listopadu prije dvije godine, ali su radovi počeli tek u proljeće ove godine jer smo čekali na rješavanje potrebne dokumentacije – kaže inženjer Bajo, koji je uz šefa gradilišta Marka Bračića te inženjera Luku Čolaka iz Lavčevića, prvo terensko ime gradnje budućeg virskog naselja. Sva ostala imena ljudi koji podižu virski Dalmatian Seaview Residence, predstavljaju mješavinu različitih profila majstora i međunarodnu ekipu među kojima su Makedonci, Bosanci i
Hercegovci, Kosovari, Sirijci ili Ukrajinci.

CIJENA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA PORASLA JE SA 20 NA 300 EURA

Cijena zemljišta u zoni gradnje na Viru prije petnaestak godina kretala se u rasponu od 20 do 40 eura po kvadratu, maksimalno 50 eura, a danas najatraktivniji tereni dostižu cijenu od 250 do 300 eura po kvadratu, dok je cijena kvadrata izgrađenih stambenih objekata porasla s tristotinjak eura na čak 3.253 eura za kvadrat, koliko se traži za jedan luksuzni apartman veličine 87 kvadrata procijenjen na 283.ooo eura. No to nije najskuplje što se u ovom trenutku nudi na otoku. Kompleks s četiri obnovljene kamene kuće (817 kvadrata) s bazenom i zemljištem (1.300 kvadrata) ponuđen je na oglasniku Crozilla za 2,2 milijuna eura, dok nekoliko manjih luksuznih vila i hotelskih zgrada ima cijenu od 1,6 milijuna eura.

LUKSUZNI STAN S BAZENOM I TERASOM IZNOSI 300.000 EURA

U ovom se trenutku, prema podacima iz oglasnika Crozilla, na Viru može kupiti 188 apartmana u rasponu od 33 do 225 tisuća eura, a broj kuća koji se nudi na prodaju na Viru (680) među najvećima je u Hrvatskoj. Cijelo područje grada Zadra, radi usporedbe, na istom oglasniku ima 636 kuća na prodaju, Šibenik 504, Rovinj 364 i Split 152. Cijena kuća ili stanova u novogradnji na Viru iznosi od 2,2 do 2,5 tisuća eura po kvadratu, pa se na otoku trenutno može kupiti stan ukupne veličine 51 kvadrata za 117 tisuća eura, ili luksuzniji veći stan s bazenom i krovnom terasom za 300 tisuća eura. Starije kuće koje zahtijevaju uređenje ili adaptaciju nešto su povoljnije, ali se i za manju kuću od 50 kvadrata traži 60 tisuća eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...