Cestitka_Uskrs

Glasovac: “Domoljublje HDZ-a – jedna ruka na srcu, a druga u našem džepu”

O izbornim listama, te zastupljenosti žena na njima, planovima SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore, ali i aferama aktualne vlade, u Novom danu govorila je SDP-ova Sabina Glasovac.

Kazala je kako iz SDP-a godinama upozoravaju na korupciju u ovoj vladi.

“Kada sam Andreju Plenkoviću rekla kako je vlada korumpirana, rekao je kako neće dozvoliti da mu oporba lijepi etiketu korupcije, ali jedini tko HDZ-u lijepi etiketu korupcije su oni sami – oni ju gaje. Njihovo domoljublje je jedna ruka na srcu, a druga u našem džepu”, rekla je Sabina Glasovac.

Dodala je kako je premijer je opasno udario na neovisnost brojnih institucija u posljednjih četiri godine, počev od pravobraniteljice za djecu, preko pučke pravobraniteljice, Povjerenstva, a jučer i DORH-a, kada je premijer rekao da bi se trebalo čačkati i SDP-ovce.

“Time je valjda htio pokazati da su pred izbore da su svi isti, a to je prijetnja pravnom poretku države. I nisu svi isti, a ta teza u korist ide samo HDZ-u.

Hapšenja nisu dokaz borbe protiv korupcije, nego da je ona u genetskom kodu HDZ-a. I Karamarko 2012. i Sanader 2006. godine također su rekli da će se boriti protiv korupcije. Ne likujem nad time, jer to znači da nismo nigdje napredovali u 20 godina, i da oni koji dolaze na državne funkcije rade u svom interesu. Mi u 20 godina imamo iste obrasce ponašanja, kojima ni kao stranka ni kao država ne možemo stati na kraj. Građani tome ne govore dugoročno zbogom, nego te iste ljude ponovno biraju”, rekla je Glasovac.

Kada je u pitanju njezina pozicija na listi za predstojeće izbore, rekla je kako o tome još ne može govoriti. Nju su, kaže, predložile neke županijske organizacije, ali županijski odbor nije.

“Svi se prijedlozi šalju u centralu, gdje glavni odbor odlučuje, a to će biti 13. lipnja. Nitko se nije rodio kao saborski zastupnik, a ne treba tako niti umrijeti, ili dočekati mirovinu. Aktivna sam u politici već 22 godine na različitim raznim razinama, no ako i ne budem ponovno izabrana u Sabor, i dalje ću nastaviti raditi sve za što se SDP bori”, kazala je.

Kvote za podzastupljeni spol 

Što se tiče kvota koje se u hrvatskoj uglavnom odnose na žene, kazala je kako su one i dalje, nažalost, nužne.

“Kvote za žene su, nažalost, nužne, a neke stranke su i dalje spremne platiti kazne radije nego ispoštovati zakon. Nenormalno mi je da se država i stranke odriču potencijala 52 posto stanovništva, koji čine žene. Često kada se i stave žene na liste, one se stavljaju dolje, tako da od muških kolega ni ne stignu nigdje. SDP ide dalje od zakonom propisanog stranka od 40 posto kvotnoj zastupljenosti, liste će se složiti po ZIP sistemu, jedna žena, jedan muškarac, tako da će biti ravnopravno zastupljena oba spola.  Mislim da bi to trebali svi slijediti”, kazala je Glasovac.

Kada je u pitanju reforma školstva, rekla je kako se nada da Blaženka Divjak i njezina ekipa neće imati priliku nastaviti uništavati hrvatsko školstvo.

“Oni su školu za život sveli na tabletizaciju Hrvatske. Mi ćemo vratiti obrazovne promjene na put strategije koju su kreirali stručnjaci.

Mi u strategiji nismo osporavali ništa što je ranije rađeno, ali smo nastavili dalje. Divjak je uzela dio onoga što je bilo urađeno, ali je brojne stvari odbacila, poseban pristup djeci s teškoćama i darovitoj djeci, snažnija podrška nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima… Odbačena je cjelovitost. Ona je uzela ono što joj je pasalo, a što nije – nije. Ona je uradila nešto dobro, ali mi ćemo sigurno više ulagati u ljude nego u tablete. Mi ćemo provoditi dalje ono što je ona zapustila, a ono gdje je krenula dobro ćemo nastaviti”, rekla je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...