HDZ-ovci joj dali pašnjake, za njih dobila 465 tisuća kuna, a krave držala na Bokanjcu

Iako nije poznata kao njezina malo starija stranačka kolegica Josipa Rimac, načelnica općine Gračac Nataša Turbić, jedna od 13 osumnjičenih u “aferi vjetrenjače”, vrijedna je pažnje.

Tridesetosmogodišnju načelnicu po površini najveće, a po standardu njezinih stanovnika najsiromašnije hrvatske općine tereti se za krak afere vezane uz pogodovanje pri zakupu krških pašnjaka, prenosi Jutarnji list.

Natječaj za davanje u zakup pašnjaka na području gračačke općine je, prema istrazi, odlučila prilagoditi zahtjevima privatnih poduzetnika Josipa Ravlića i Ante Sladića, čije se tvrtke bave stočarstvom. U zamjenu je primila 10.000 eura mita, što je nakon pritvaranja navodno i priznala, tvrdeći kako mito nije tražila “nego je samo uzela ono što su joj dali”.

Posrednik u davanju toga mita, kninski vijećnik HDZ-a Marinko Tokmakčija u Hrvatskoj je političar, a u Bosni i Hercegovini poduzetnik. Već godinama je vlasnik pilane u Drvaru koja posluje sa zemljama u regiji, a biznis je, kako doznajemo, utemeljio još devedesetih, kada mu je brat bio gradonačelnik Drvara.

U zadnjem gradonačelničkom mandatu Josipe Rimac, Marinko Tokmakčija je bio predsjednik Gradskog vijeća Knina, ali je i nakon njezina avansiranja u nacionalnu politiku ostao osoba od njezina najvećeg povjerenja. Uz Natašu Turbić vežu ga rođačke i zemljačke veze – oboje su se u Hrvatsku doselili iz okolice Kaknja, iz župe Kraljeva Sutjeska.

Pogodovanje velikim špekulativnim igračima u dobivanju izdašnih, višemilijunskih poljoprivrednih poticaja za krške pašnjake na području općine Gračac traju, međutim, godinama.

Od 2015., kada je EU uvela projekt prema kojem se europskim novcem bespovratno financira održavanje i korištenje specifičnih krških pašnjaka pogodnih za ispašu i uzgoj stoke, stotine hektara pašnjaka gračačke općine postali su vrijedan resurs.

Za zakup državnog, ali i privatnog poljoprivrednog zemljišta čiji su vlasnici izbjegli u ratu, ili žive izvan te općine, zbog izdašnih europskih potpora od 2015. zainteresirali su se ne samo stvarni farmeri koji tamo žive nego i različiti kumovi, špekulanti i lažni farmeri s jakim političkim vezama koji žive daleko od ličkih pašnjaka. Nataša Turbić izabrana je za načelnicu općine na lokalnim izborima 2013., dvije godine prije atraktivnog projekta poticaja za pašnjake.

– Ovo je već drugi put da je uhvaćena s prstima u istom pekmezu – rekao je ovih dana za Natašu Turbić jedan od lokalnih stočara upućenih u zakulisne igre oko dodjele pašnjaka na gračačkom području. Naime, još 2016. pokrenuta je istraga oko jednog krupnog slučaja nezakonite dodjele pašnjaka na području te općine koja se vodi već godinama. Inicirao ju je, kako doznajemo, OLAF, europski protukorupcijski ured koji se uz ostalo bavi i subvencijskim prijevarama.

Naime, 2015. Općina Gračac istaknutoj je zadarskoj HDZ-ovki, današnjoj vijećnici zadarskog Gradskog vijeća i šefici Zastupničkog kluba HDZ-a Elviri Sterle, izdala potvrdu o korištenju malo manje od 3000 hektara pašnjaka. Tu potvrdu, tj. preciznije njezinoj tvrtki Vigens invest d.o.o. koja uopće nije registrirana za uzgoj stoke, potpisala je načelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Gračac, Ankica Šulentić, koja i danas vodi općinski Odjel za dodjelu poljoprivrednog zemljišta.

Šulentić je bliska suradnica načelnice Nataše Turbić, a također je i dugogodišnja članica HDZ-a. Na temelju potvrde o posjedu gotovo 3000 hektara gračačkih pašnjaka, Sterle je već u 2015. uspjela povući 465.835 kuna poticaja. Njezina druga tvrtka, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, doista je u to vrijeme imala farmu krava, ali su se krave nalazile u Bokanjcu pokraj Zadra, 65 kilometara udaljenom od ličkih pašnjaka.

– Da njezine krave neće pasti ličke pašnjake, osim same Elvire Sterle, znale su i načelnica Gračaca Nataša Turbić, kao i formalna potpisnica odluke o dodjeli pašnjaka Ankica Šulentić – kaže Jutarnjem listu jedan od tamošnjih stočara. Kako se 75 posto iznosa poticaja za pašnjake financira iz fondova EU, Sterle je 2016. prijavljena OLAF-u, a OLAF je zatražio od hrvatske policije provođenje istrage.

Zadarska je policija, kako neslužbeno doznajemo, u ovom prilično jednostavnom predmetu tek lani okončala istragu, ali optužnice još uvijek nema. Elviru Sterle, kako doznajemo, tereti se za subvencijsku prevaru i pokušaj prevare, no nismo uspjeli doznati u kojoj se mjeri policija udubila u odgovornost načelnice Nataše Turbić i šefice gračačkog upravnog odjela Ankice Šulentić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...