Hoće li svi moći dobiti cjepivo protiv COVID-a? Njemačka formira europski savez za dostupnost cijepljenja

Njemačka i još tri države članice Europske unije formiraju savez koji bi osigurao pristup i poštenu distribuciju cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta kada bude pronađeno i odobreno, piše u četvrtak dnevnik Handelsblatt.

List citira njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna i njegove kolege iz Francuske, Italije i Nizozemske koji su u pismu Europskoj komisiji napisali da je pristup cjepivu “danas jedno od najvažnijih pitanja za Europsku uniju.”

Stoga te države, koje su među osnivačima EU, udružuju snage “radi postizanja najbržeg i najboljeg mogućeg rezultata pregovora s ključnim igračima u farmaceutskoj industriji”.

Žele spriječiti scenarij u kojem bi utrci za cjepivo protiv koronavirusa EU izgubio od Sjedinjenih Država i Kine, piše list.

Tko će pronaći lijek?

Nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD prvi dobije pristup cjepivu i time si osigura povrat milijarda dolara investiranih u farmaceutske tvrtke u Europi budi sumnje, piše Handelsblatt.

Sjedinjene Države osigurale su gotovo trećinu od prvih milijardu doza planiranog ekspermentalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 tako što su obećale uložiti 1,2 milijarde dolara.

Svjetske sile upiru se pronaći lijek i cjepivo kako bi oporavile svoja gospodarstva i vratile milijune ljudi na posao.

Pozivajući se na izvore iz vlade Handelsblatt piše da Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska razgovaraju o novcu za istraživanje i jamstvima za kupnju cjepiva s nekoliko farmaceutskih kompanija, među kojima je AstraZeneca.

Tržišna sila

Europa mora izgraditi “tržišnu silu” kako bi preživjela u borbi za cjepivo, piše list. Četiri države razgovaraju i s Velikom Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o mogućoj suradnji u području razvoja i distribucije cjepiva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...