HZJZ objavio da je Capak negativan i poručio: “Naš susjed, kolega, kuma, prijateljica može biti zaražen koronavirusom”

Epidemiolog dr. Krunoslav Capak od sinoć je u samoizolaciji. Capak se testirao na koronavirus i prvi nalaz je negativan. Tijekom jutra, oglasio se i HZJZ:

– U ponedjeljak, 15. lipnja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić. Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

– Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti. Prema važećim preporukama ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji. Želimo dodati kako i ovaj slučaj pokazuje da nikako nije vrijeme za opuštanje. Osoba koja ima sumnju na COVID-19 je najvjerojatnije zaražena isključivo zato jer je bila slučajno u istoj prostoriji u krugu osoba koje nije niti poznavala, ali zahvaljujući ranom prepoznavanju blažih simptoma i odgovornosti, odmah je zatraženo testiranje i pravovremeno su obaviješteni svi kontakti, a osoba je odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja. Ovo jasno ukazuje da nema opuštanja, te da naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete, uistinu može sasvim slučajno biti zaražen koronavirusom. Iako se i ova situacija uspješno dovela pod kontrolu, podsjećamo sve na oprez i #ostanimoodgovorni!”, kazuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...