I DANAS RAST; U Hrvatskoj 18 novih slučajeva, Božinović o zatvaranju granica: “Važan nam je dolazak turista”

Nakon višetjedne stanke, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je opet sazvao presicu na kojoj objavljuje najnovije podatke o koronavirusu.

Broj novozaraženih u Hrvatskoj raste četvrti dan zaredom. U četvrtak smo imali 11 novih slučajeva, u petak 12, a jučer 18.

Uoči presice Stožera potvrđeno je pet novih slučajeva u Osijeku, jedan u Zagrebačkoj županiji, šest u Gradu Zagrebu, četiri na području Splitsko-dalmatinske županije te jedna na području Dubrovnika.

Božinović je kazao da je Stožer procijenio da postoji potreba za održavanjem presice s obzirom na broj oboljelih.

“Ukupan broj oboljelih je 2317, trenutno aktivno je 71. U 24 sata imamo 18 novooboljelih. U Zagrebu ih je 10, u Zg županiji 1, u Splitskoj 1, Osječko-baranjskoj 5 i Dubrovačko.neretvanskoj 1. Hospitalizirano je devet osoba, na respiratoru nemamo niti jednu osobu. Jučer je testirano 276 osoba”, izvijestio je Beroš. U Hrvatskoj se sada nalazi 205.000 turista, a nitko nije zaražen, objavio je Beroš.

“Svaki dan učimo o koronavirusu, to je bolest s mogućim opasnim posljedicama. Društveni i gosparski život moraju ići dalje, ali zdravlje je najbitnije”, kazao je Beroš.

Strože mjere u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Zabrana posjeta bolnicama i domovima

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova i izlazak korisnika iz domova u Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukidaju se posjete bolesnicima u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Uvodi se testiranje zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

“U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće”, rekla je epidemiologinja Marija Bubaš.

 
O lizanju žlice u Puli

Na upit o izborima i nastavku kampanje, Božinović kaže da će se sve nastaviti prema uputama HZJZ-a i DIP-a.

Komentirao je performans u Puli, gdje je 15 ljudi lizalo istu žlicu. “Ako je to tako, to sigurno nije dobro. Stožer nas o tome nije izvijestio, pretpostavljam da su poduzeli mjere koje se poduzimaju u takvim situacijama”, kazao je Božinović. Beroš je dodao da takva aktivnost nikako nije dobrodošla.

Potvrđeno je da je u Zagrebu obolio učenik jedne škole, ali nije otkriveno u kojoj.

O zatvaranju granica

Božinović je kazao da Stožer od početka epidemije svakodnevno komunicira. “Danas smo imali sastanak, na dnevnoj bazi analiziramo situaciju. Imamo žarišta u susjednim zemljama. Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi gospodarska aktivnost se nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas”, kazao je Božinović te dodao da je 40 posto putnika iz BiH odbijeno s granice te 20 posto putnika u Srbiji.

Alemka Markotić navela je kako Stožer preporučuje zdravstvenim djelatnicima da nose maske. Tvrdi kako treba poštovati mjesta i situacije u kojima se nalazimo te prema tome procijeniti je li potrebno nositi masku. “Malo zdravog razuma i ako se čovjek želi zaštiti, znat će što treba učiniti”, rekla je.

Tko se, gdje i koliko testira?

“Testiramo dovoljno. Testiraju se svi sumnjivi slučajevi, osobe s teškoćama s disanjem i vrućicom, kontakti… Testirani su svi koji moraju biti testirani. Imamo na ovaj broj testiranja porast broja slučajeva. Ne moramo ako imamo 20 slučajeva imati 2000 testiranja”, kazala je Bubaš.

Markotić se nadovezala: “Ideja s testiranjem se pokazala jako dobrom. Testiraju se svi koji imaju simptome. Osim toga testiramo sve za koje se pokaže sumnja da ih treba testirati. Pokazivali smo da broj pozitivnih nije u korelaciji s brojem testova, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...