Istraživanje; Čak 59 posto Hrvata smatra da će doći do drugog vala koronavirusa

Većina restriktivnih mjera u Hrvatskoj je ukinuta ili ublažena i čini se da se život u Hrvatskoj vraća u normalu, ipak znanstvenici i liječnici upozoravaju da je izgledno da će doći do drugog vala i da moramo biti spremni na to da se restriktivne mjere ponovno uvedu.

Prema istraživanju agencije Valicon, 59% građana Hrvatske vjeruje da će doći do drugog vala, ali i da gotovo polovina njih očekuje manje restriktivne mjere zaštite.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj koronavirus mogao postati još jedan endemski virus, koji se sezonski pojavljuje i možda nikada ne nestane.

Među većinom Hrvata prevladava jednak stav, pa tako 59% smatra da će doći do drugog vala – 48% da će vjerojatno doći, dok je 11% sigurno u svom mišljenju, a značajno više su to žene, prenosi RTL.

Da vjerojatno neće doći do drugog vala pandemije u Hrvatskoj smatra 19% građana, dok je samo njih 3% sigurno u uvjerenju da neće doći do drugog vala. Regionalno gledano u Istri i Primorju, gdje nije bilo mnogo slučajeva zaraze, ljudi u većoj mjeri smatraju da vjerojatno neće doći do drugog vala epidemije.

Velik je udio onih koji nisu mogli procijeniti vjerojatnost drugog vala, što i nije začuđujuće ako uzmemo u obzir koliko oprečnih i zbunjujućih savjeta i uputa su slušali posljednjih mjeseci od strane stručnog stožera i vladajućih, i s obzirom na infodemiju vezanu uz koronavirus koja vlada na društvenim mrežama i u kojoj je nije najjednostavnije razabrati koje informacije su točne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...