Izgorjeli ste na suncu? Ovih pet stvari pomoći će da smanjite opekline i crvenilo

Ljeti kreću i visoke temperature, ali i jako sunce. Mnogi dane provode u prirodi i uživaju u toplim zrakama, ali često zaboravljaju na kremu za sunčanje. Nažalost, posljedice zaboravljanja zaštite od sunca mogu biti poprilično štetne, prenosi Večernji list.

Od crvene kože do plikova, opekline od sunca nisu samo bolne, već stručnjaci upozoravaju da mogu imati dugotrajne štetne posljedice. Boravak na suncu bez odgovarajuće zaštite ne samo da može štetiti, već može udvostručiti rizik od raka kože, kažu stručnjaci.

Ako ste zaboravili nanijeti kremu za sunčanje i zadobili ste od opekline od sunca, ovih nekoliko trikova pomoći će vam da smanjite bolove i neugodu.

1. Nikada ne stavljajte led na opekline od sunca

Nikada ne smijete držati led izravno na koži, jer to može uzrokovati bol i oštećenja. Prvo ga umotajte u ručnik ili krpu, a zatim nanesite na kožu.

Možda ćete trebati ponoviti postupak nekoliko puta, ovisno o tome koliko je velika opeklina. Isprobajte i hladni oblog, hladan tuš ili kupku, svi mogu pomoći umiriti kožu.

2. Nanesite mlijeko

Hladni oblog od mlijeka također će vam olakšati opekline. Mlijeko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mliječnu kiselinu, masti i bjelančevine. Upravo ti sastojci pomažu koži da se oporavi. Vitamini pomažu koži da ozdravi, dok mliječna kiselina potiče kožu da se riješi mrtvih stanica.

Sve što trebate učiniti je uliti malo mlijeka u zdjelu, namočiti oblog te ostaviti u hladnjaku da se ohladi. Prislonite krpu na upaljeno mjesto.

3. Losioni za poslije sunčanja

Na tržištu postoji mnogo losiona nakon sunčanja. Izaberite one s aloe verom jer će biljni ekstrakt pomoći umiriti opekline. Iako ti losioni ili gelovi mogu pomoći popraviti kožu nakon oštećenja od sunca, oni ne mogu popraviti štetu u stanicama.

4. Probajte čaj 

Hladnu vrećicu čaja ili ohlađeni čaj koristite kao oblog za opekline od sunca. Dobro je to učiniti prije spavanja. Smatra se da taninska kiselina u crnom čaju pomaže pri izvlačenju topline iz opeklina i obnavlja razinu pH kako bi se olakšalo zacijeljivanje.

5. Pijte više vode

Ako ste izgorili, gubite i više vode jer ste dehidrirali, stoga je važno nadoknaditi tu tekućinu. Uz to, ispijanje vode može vam pomoći sniziti tjelesnu temperaturu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...