Izraelci napravili masku koja ubija virus; Oko 15 tisuća komada stiže uskoro u Hrvatsku

Kolege iz 24 sata razgovarale su s izraelskom tvrtkom Olvitech koja je razvila novu generaciju maski za lice. Izgledom ne odudaraju od klasičnih kirurških jednokratnih maski osim bojom, no u materijal od kojih su izrađene inkorporirali su bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Rekla je to Marija Osterman iz tvrtke Rinigard, koja uskoro očekuje prvu pošiljku novih maski za lice. Kako nam je objasnila, masku se može višestruko i neograničeno upotrebljavati dok se fizički ne uništi ili polije vodom.

To je maska koja se može nositi do tri sata, a potom je treba odložiti na ravnu površinu i ostaviti oko 40 minuta kako bi svojstva materijala odradila svoje i neutralizirala patogene. Znanstvenici koji su je osmislili planirali su da je nose liječnici, a razvili su je temeljem tehnologija koje su koristili za izradu zavoja i druge vojne medicinske opreme. Sad su to usmjerili na zaštitu od COVID-19, nastavila je Osterman pojašnjavajući kako je riječ o jedinstvenoj maski kod koje se učinkovitost ne smanjuje s vremenom.

Ističe da su prvo osmišljene za medicinsko osoblje koje je u doticaju s bakterijama i virusima.

Ovakvo je rješenje jeftinije i dugoročnije isplativije od postojećih maski, zaključila je Osterman.

S tim se slaže i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag. pharm. Ana Soldo, koja je istaknula kako se nada da će se maske što prije naći na tržištu.

Iz moje perspektive, to su maske prikladne za liječnike, ali i za opću populaciju, zaključila je Soldo. U Hrvatsku bi trebalo stići od 10.000 do 20.000 maskica do 15. srpnja, a računaju kako će pojedinačna cijena biti oko 40 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...