Jedan od najdugovječnijih; Kalmeta je u Sabor ulazio šest puta

Furio Radin koji je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., najdugovječniji je saborski zastupnik, no ima još nekih koji su u Sabor ulazili po nekoliko puta.

Među njima je i Božidar Kalmeta.

Još u devedesetima se prvi put pojavio u Saboru.

On je 1995. u Sabor došao kao zamjena za Josu Škaru, koji je tada postao ministar.

Kalmeta je u Sabor uredno ulazio i 2000., 2003., 2007., 2011. te 2015. no 2016. opterećen aferama odlučio se povući.

Iako ga u prethodnom sazivu Sabora nije bilo, na nadolazećim izborima Kalmeta će u Sabor pokušati ući s posljednjeg mjesta HDŽ-ove liste u 9. izbornoj jedinici.

Među onima koji su u Sabor ušli čak i ranije od Radina je SDP-ov Željko Jovanović, koji će na ovim izborima u Sabor pokušati ući sa 10. mjesta liste Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici.

Jovanović je, naime, bio zastupnik u prvom sazivu Sabora od 1990. do 1992. Sabor je tada bio organiziran trodomno, a Jovanović je kao kandidat Saveza socijalističke omladine Hrvatske izabran u Vijeće udruženog rada Sabora Socijalističke Republike Hrvatske u izbornoj jedinici Rijeka IX.

Među onima za koje se spekulira da se nalaze na listi, i to Bandićeve stranke, bivša je SDP-ovka Milanka Opačić. I ona je poput Radina u Sabor prvi put izabrana 1992., a nakon tog mandata na izbore ponovno izlazi tek 2000. Kako je bila na visokim funkcijama u SDP-u, njen ulazak u Sabor nikada nije bio upitan, no pitanje je hoće li to uspjeti i ovaj put bez podrške velike stranke, ali i s obzirom da je obilježena kao jedan od Bandićevih ‘žetončića’.

Iste godine kao i Kalmeta u Sabor prvi put ulazi i Milorad Pupovac, no tada kao izabrani zastupnik Akcije socijaldemokrata Hrvatske. Pupovac je kao njihov zastupnik u Saboru provesti jedan mandat, no u sljedećem sazivu ga neće biti. U saborske klupe se vraća 2003. kao zastupnik SDSS-a i od tada je u Sabor biran na svakim sljedećim izborima.

U petom sazivu od 2003. u Saboru su pak prvi put birani HSU-ov Silvano Hrelja, ali i HDZ-ovi Josip Đakić, Branko Bačić i Gordan Jandroković. Sva četvorica bit će birani i na narednim parlamentarnim izborima, iako su Bačić i Jandroković jedno vrijeme saborske klupe zamijenili onima u ministarstvima. Novi mandat po šesti put četvorka će tražiti i 5. srpnja i to s visokih pozicija – Jandroković kao prvi na HDZ-ovoj listi u 2. izbornoj jedinici, Bačić kao drugi na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici, Đakić kao drugi s HDZ-ove liste u 4. izbornoj jedinici te Hrelja s trećeg mjesta liste Restart koalicija u 8. izbornoj jedinici.

Prije 12 godina u saborske su klupe pak prvi put ušli neki od danas viđenijih stranačkih prvaka – od SDP-ovih Davora Bernardića, Arsena Bauka, Gordana Marasa, Branka Grčića, do HDZ-ovih Garija Cappellija i Dražena Bošnjakovića, ali i Bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića te Gorana Beusa Richembergha koji je tada bio u HNS-u. Svi oni tražili su i dobili svoju šansu na idućim izborima i u narednim sazivima, a kandidati su i na izborima u srpnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...