Kaić: “Dimitrov je bio u bliskom kontaktu s Đokovićem. Teoretski je moguće da je on zarazio Plenkovića”

Turnir Adria Tour posjetio je i premijer Andrej Plenković koji je u subotu istaknuo da je humanitarni turnir “velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”. Plenković se u Zadru pozdravio s nekim tenisačima, a između ostalima i Čilićem i Đokovićem koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim Dimitrovom tih dana.

Epidemiolog Bernarda Kaića za Index je komentirao:

“Po pravilu, prvi korak bi trebao biti identifikacija svih kontakata zaraženog tenisača, potom se sve takve treba smjestiti u samoizolaciju te testirati. Ako razviju simptome, sigurno treba testirati, ako ne, opet bi bilo dobro testirati da vidimo je li netko asimptomatski pozitivan”, kratko je poručio.

Pitali su Kaića je li ovo propust.

“Prema uputama za sportska natjecanja na otvorenom koje smo objavili na službenim stranicama HZJZ-a jasno smo naveli preporuku da se između sportaša i publike nužno održava razmak od barem 1,5 metra. Ako se zaraženi tenisač toga nije pridržavao, da, ovo je propust”, dodao je Kaić.

“Teoretski je moguće da je Đoković zarazio Plenkovića”

Dimitrov je u četvrtak igrao košarku s ostalim tenisačima, između ostalih bio u bliskom kontaktu s Đokovićem. Premijer Plenković u subotu je posjetio zadarski turnir i pozdravio s Đokovićem, odnosno bio u njegovoj neposrednoj blizini.

“Košarka je sport gdje ima bliskog kontakta, to je sigurno. No ne mora značiti da je Dimitrov prilikom te igre zarazio Đokovića ili nekoga od ostalih tenisača. No ako su Đoković i Dimitrov bili u bliskom kontaktu igrajući košarku, a dva dana nakon je premijer bio u kontaktu s Đokovićem, postoji teoretska mogućnost da mu je prenio zarazu”, rekao je Kaić.

“Ne postoji obaveza testiranja za ljude koji dolaze iz Srbije”

“Sada nema druge nego točno procijeniti s kime je sve Dimitrov bio u kontaktu. Te njegove kontakte staviti u samoizolaciju i sve ih testirati, nema druge. Vrlo je važno identificirati sve kontakte, da se nekoga ne propusti. Međutim, moram reći da mi ništa od ovog zapravo nije iznenađujuće, vidim na svakom koraku da se ljudi ne pridržavaju mjera.”

Na kraju su pitali Kaića je li trebalo testirati tenisače koji su u Zadar došli iz Srbije, odnosno Beograda, gdje je povećan broj novooboljelih veliki problem već tjednima.

“Zapravo, ne. Ne postoji obaveza za testiranje niti karantene za ljude koji dolaze iz Srbije”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...