Kalmeta ipak na listi, HDZ-ovac: “On nije dobar odabir, dogodit će se debakl”

Uoči sjednice Nacionalnog vijeća, gdje će predsjednik stranke Andrej Plenković predstaviti liste, u nedjelju smo iz prilično zatvorenih stranačkih izvora uspjeli rekonstruirati tko je više, a tko manje siguran za ulazak u novi saziv Sabora. Sigurno mjesto na listama dobili su svi aktualni Plenkovićevi ministri.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, i Stevo Culej i Božidar Kalmeta, o čijim se imenima spekuliralo kao o neizvjesnima, ipak će naći mjesta na listama.

– Culej je dobio 14. mjesto i ići će na preferencijalne glasove. S druge strane, Kalmeta je također na listi, ali još se gleda koje će mu mjesto pripasti – kaže nam sugovornik iz HDZ-a, a navodno je sam Kalmeta rekao da, što se njega tiče, može biti i na 14. mjestu.

Na čekanju je tokom nedjelje bila bivša ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Navodno je upravo Plenković bio sklon da Žalac dobije novu priliku, no ona je sama na kraju odustala jer je smatrala da bi bila uteg zbog afera, što ne bi dobro prošlo u medijima.

U Jandrokovićevoj, 2. izbornoj jedinici kažu nam da će drugo mjesto zauzeti bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, Ante Deur, dok će treći na listi biti Dario Hrebak. No, kako doznaje Jutarnji, u toj jedinici poziciju na koju je računao mogao bi izgubiti Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkoga Gradskog odbora.

U 1. izbornoj jedinici, koju vodi predsjednik stranke Plenković, potvrđuju nam, naći će se Ivo Lučić, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest te sveučilišni profesor.

U 8. izbornoj jedinici bit će Anton Kliman, ministar turizma iz Oreškovićeve Vlade. Kako nam kažu u stranci, Plenković mu nije sklon, ali povjerenje birača koje je imao do sada prevagnulo je u njegovu korist. Naime, još kao relativno nepoznat široj javnosti s posljednjeg mjesta na listi u toj izbornoj jedinici ušao je u Sabor na osnovi preferencijalnih glasova.

Kako doznaje Jutarnji, 10. izborna jedinica je kompletirana, a odmah poslije nositelja liste Vilija Beroša, nalazi se gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, slijede dubrovački gradonačelnik Mato Franković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, zatim Nikola Dobroslavić, Branko Bačić, Goran Dodig, Ante Bačić, Ivan Budalić, Marija Vučković, Jure Brkan, Danica Baričević i Nikolina Klaić.

Zanimljivo je da se na listi nije našao predsjednik splitskog HDZ-a i vijećnik Petar Škorić, no unatoč tome još traju razgovori hoće li ga ipak staviti na listu.

– Kako u svakoj, tako i u 10. izbornoj jedinici ima nezadovoljnih. No, ono što je bilo važno jest da bude poštovana teritorijalna zastupljenost i da imaju potporu braniteljske kvote – kaže naš izvor.

Što se tiče 9. izborne jedinice, mnogi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali smatraju da će tamo doći do potopa, koji je zadnji put viđen 2001. kada su dobili sedam mandata.

Iako se još ne zna točan redoslijed, osim da listu nosi ministar Ivan Malenica, ta HDZ-ova utvrda vratila je na listu Božidara Kalmetu. Najveće iznenađenje je da će se na listi naći Miro Kovač. Naime, kako doznajemo, za to su se odlučili jer smatraju da nemaju niti jedno jako ime, a sam Malenica je relativno nepoznat.

Na listi će se naći i Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a Šibensko-kninske županije, zatim bivša gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev i Marijan Kustić. Navodno se polemika vodi i oko Branislava Šutića, šefa stranačke organizacije u Otočcu. Naime, još se dvoji hoće li njegovo mjesto na listi zauzeti Anita Pocrnić Radošević, direktorica kampanje HDZ-a u Gospiću gdje vodi i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Na listi bi trebao biti i Josip Bilaver, bivši šef mladeži HDZ-a i državni tajnik u Ministarstvu mora.

– Bojim se da će se dogoditi debakl, a ako do toga dođe, ova izborna jedinica sljedećih deset godina neće imati na vlasti HDZ. Imena su odabrana loše. Kalmeta nije dobar odabir, ali ono što je sigurno, Malenica nije trebao biti nositelj liste. Trebalo se ići na imena koja su dulje poznata, nije vrijeme za pomlađivanje stranke, ne pred izbore – kaže istaknuti HDZ-ovac. Smatra kako se vodi politika bez emocija, što je loše. Kaže da se kod Restarta i Škore vidi energija i entuzijazam, što je HDZ izostavio.

– Problem je što Beru nitko ne vidi kao prijetnju. Tako je bilo i kada je bio Karamarko. SDP ga nije vidio kao nekoga tko može dobiti izbore, a svi znamo kako je to završilo – govori nam HDZ-ovac. Uostalom, dodaje, izbori za europarlament trebali su biti neka lekcija.

Ime Steve Culeja na listi većina HDZ-ovaca ne smatra dobrom odlukom. On je okrenuo leđa, kažu nam, svojoj stranci, što bi trebalo biti nedopustivo.

Kada se upiše njegovo ime u Google tražilicu, izlaze samo negativne informacije. To nam neće dati ništa dobra – kaže jedan od sugovornika.

4. izborna jedinica je kompletirana, jedino nije poznato tko će zauzeti posljednje mjesto. Naime, osim nositelja Ivana Anušića, župana osječko-baranjskog i potpredsjednika HDZ-a, na listi se redom nalaze: Ivan Radić, predsjednik osječkog HDZ-a, Josip Đakić, predsjednik Hvidre, Nataša Tramišak, pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije OBŽ, Hrvoje Šimić, zamjenik gradonačelnika Našica, Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Vesna Bedeković, ministrica demografije, Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana, Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma i Igor Andrović, župan virovitičko-podravski.

Kako doznaje Jutarnji, najveći problem predstavlja 5. izborna, odnosno Vukovarsko-srijemska županija, jer se tamo vode frakcijske borbe struje koja nije sklona Plenkoviću i žele svoj prostor.

Da se liste drže u strogoj tajnosti, čak i od onih koji se nalaze na njima, govori činjenica da većina sugovornika ni približno ne zna što se događa u drugim jedinicama. Samo predsjednik i potpredsjednici znaju sve. Strogo se pazi da nešto ne procuri van – kaže nam jedan HDZ-ovac.

HDZ-ovci smatraju kako nije dobro da se toliko odugovlači s listama, jer je većina svoje već podijelila s javnošću. Ovako se samo odaje dojam da ima prijepora i svađa unutar stranke.

Činjenica je, kažu nam, da je većina suglasna i da postoji samo nekoliko spornih imena. S druge strane, još u subotu nam je iz stranke kazano kako je riječ o ‘finom brušenju’ te da će toga dana biti sve liste gotove. Ipak ni u nedjelju nisu završene, a po svemu sudeći premijer Plenković će u ponedjeljak do 17 sati, kada počinje Nacionalno vijeće, morati staviti točku i na zadnje ime. Liste će biti sigurno predane u utorak – uvjeravaju nas u HDZ-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...