Koalicija “Možemo”; Od 11 lista na 6 su žene prve, među njima Atana Grbić Martinović 

Rijedak, ako ne i jedini, primjer potpunog rodnog pariteta ove se godine nalazi na listi koalicije Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad.

Od 11 lista, na njih 6 su žene na prvome mjestu, a na listama koje su objavili danas, imaju potpuni rodni partitet – 75 žena i 75 muškaraca.

Prve na listama ove koalicije su Nataša Hlaban u 3. izbornoj jedinici, Danijela Dolenec u 6., Rada Borić u 7., Katarina Peović u 8. izbornoj jedinici, Atana Grbić-Martinović u 9. i Tamara Visković u 10. izbornoj jedinici.

HDZ, s druge strane, među 11 nositelja lista ima samo jednu ženu – potpredsjednicu stranke Zdravku Bušić.

– Pogledajte gdje su, primjerice moja potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova je gl. tajnica u Vijeću Europe. Potpredsjednica HDZ-a donedavno Dubravka Šuica je potpredsjednica EU komisije, Ivana Maletić, također potpredsjednica HDZ-a je članica revizorskog suda, ističe predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

Da će žene i muškarci biti ravnopravno zastupljeni – odavno najavljuje predsjednik SDP-a.

– Mi smo, kao što znate, prihvatili zip-princip rasporeda na listama kojim smo omogućili da od SDP-ovih kandidatkinja i kandidata bude na tim listama prisutno 50 posto muškaraca i 50 posto žena naizmjenično i naravno, za nas u SDP-u to je važan kriterij, rekao je nedavno predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Ali kada se pribroje partneri u Restart koaliciji – žena niti je jednako koliko i muškaraca niti su naizmjenično raspoređene. Nositeljica liste samo je jedna – Sabina Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...