LOKALNA TRANSMISIJA Za petero zaraženih ne zna se kako su se zarazili, nisu putovali ni bili u kontaktu s pozitivnim osobama

U Zagrebu je 11 novih koronavirusom zaraženih osoba, izjavio je u srijedu Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

– U protekla 24 sata je 11 novozaraženih koronavirusom. Njih sedam je dijagnosticirano u Klinici za zarazne bolesti, a četiri u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ – rekao je Šostar.

Sad Zagreb ukupno broji 51 aktivnih slučajeva zaraze, izjavio je i dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 491 osobu, od toga u protekla 24 sata za njih 70.

Istaknuo je da je u utorak testirano 158 osoba.

Šostar je naglasio i kako od tih 11 novozaraženih osoba, njih šestero ima epidemiološku anamnezu i kontakte, ali petero nema nikakvu – niti su bili u kontaktu s osobama sa simptomima, niti su putovali i slično.

– Tih petero osoba nemaju nikakvu epidemiološku anamnezu i očito su bili u kontaktu s nekim pozitivnim na koronavirus koji je bio bez ikakvih simptoma. To je ono što smo od početka govorili, da su nama svugdje bili daleko najveći problem asimptomatski slučajevi korone (zaražene osobe koje ne pokazuju nikakve simptome bolesti) – istaknuo je Šostar.

Rekao je i kako je u zagrebačkom Domu sportova i dalje jedna zaražena osoba, a u osnovnoj školi koju je pohađao jedan oboljeli dječak sva su djeca negativna.

Sve osobe s kojima je oboljeli zaposlenik Doma sportova bio u bliskom kontaktu kao i sva djeca iz razreda oboljelog dječaka i dalje su u samoizolaciji. Također i sva djeca koja su bila na dječjem rođendanu gdje je bio taj oboljeli dječak su negativna, osim oca jednog djeteta koji je pozitivan.

Šostar je najavio da će u srijedu od Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti da donese odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prijevoza.

“Nama je sad najvažniji javni prijevoz koji koristi veliki broj ljudi”, istaknuo je Šostar.

Ako kod gradskog stožera prođe taj prijedlog, onda bi, kako je rekao, mogli proći i drugi prijedlozi epidemiologa, a jedan od njih je i uvođenje obaveznog nošenja maski i za sve ugostiteljske djelatnike jer su u stalnom, direktnom kontaktu s ljudima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...