Marić objavio kada će svima biti isplaćen povrat poreza

Ministar financija Zdravko Marić danas je uoči sjednice vlade izjavio kako se do 26. lipnja građanima planiraju isplatiti svi povrati poreza na dohodak, a ukupno će im biti isplaćeno oko 1,2 milijarde kuna.

Isplate povrata poreza na dohodak započele su 12. lipnja, a planirano je da budu završene do petka 26. lipnja, rekao je Marić. Najavio je i da će u utorak biti isplaćen regres javnim i držanim službenicima.

Porezna uprava je u petak 12. lipnja započela s isplatom povrata poreza na dohodak za prošlu godinu, a više od 569 tisuća građana treba dobiti ukupno više od 1,1 milijarde kuna povrata poreza.

Po podacima Porezne uprave, na dan 10. lipnja za ukupno 638.375 poreznih obveznika – građana proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2019. godinu, a većina njih je dobila ili ovih dana treba dobiti i rješenje o godišnjem obračunu. Naime, do 10. lipnja otpremljeno je 578.206 rješenja o godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2019. godinu iz posebnog postupka utvrđivanja poreza.

U posebnom je postupku kod ukupno 569.197 građana utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 1,135 milijardi kuna, dok je kod ukupno 59.896 utvrđena razlika poreza i prireza na dohodak za uplatu u iznosu od 107,09 milijuna kuna, naveli su iz Porezne uprave.

Naime, Porezna uprava posljednjih nekoliko godina primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, što znači da većina poreznih obveznika – građana nema obvezu samostalno predavati godišnju poreznu prijavu, već obračun za njih automatski rade poreznici.

Porezna uprava će privremeno porezno rješenje u posebnom postupku o utvrđenom godišnjem dohotku ostvarenom u 2019. dostaviti poreznim obveznicima prema adresi njihova prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže, i to najkasnije do 30. lipnja, te će po njihovoj dostavi (najkasnije do 30. lipnja) izvršiti povrat poreza na dohodak ako porezni obveznici ispunjavaju uvjete za povrat preplaćenog poreza na dohodak i prireza, navode iz Porezne uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...