Markotić otkrila misli li da Plenković treba u samoizolaciju te bi li se i ona pozdravila šakom

Alemka Markotić, šefica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u Dnevniku Nove TV komentirala je rast broja novozaraženih osoba u Hrvatskoj.

Markotić se osvrnula na novo žarište u Đakovu i situaciju u Zadru te otkrila smatra li da bi premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju nakon susreta sa zaraženim Novakom Đokovićem.

“Ni ja na Plenkovićevom mjestu ne bih išla u samoizolaciju”

“HZJZ je jasno priopćio koji su međunarodni kriteriji, koji vrijede za sve. Prema njima, premijer ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju. Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bilo zaraženih”, rekla je Markotić.

Kazala je kako ni ona ne danas bi bila u samoizolaciji da se našla u sličnoj situaciji.

“Mi smo u stalnom kontaktu s bolesnicima i poštujemo stroge kriterije. Epidemiolozi su uvijek odredili koji liječnici nakon sumnjive situacije i bliskog kontakta moraju u samoizolaciju, a koji ne. To je vrlo jednostavno za sve koji žele shvatiti što se medicinski govori”, objasnila je.

Na pitanje bi li se ona pozdravila šakom o šaku poput Plenkovića i Đokovića ili ostaje pri pozdravu laktom, rekla je kako su oba pozdrava prihvatljiva ako je riječ o kratkom kontaktu, ali bi bilo bolje bez toga, te da bi se najbolje bili nakloniti poput Japanaca.

Brani Plenkovića, a onda kaže da je zaraza moguća i u takvom kratkom kontaktu

“Ispred vas bi zaista morao biti jako bolestan čovjek da se teoretski možete razboljeti nakon tako kratkog kontakta”, poručila je.

Rekla je i kako se mora vidjeti koji su sve kontakti Novaka Đokovića te će epidemiolozi postupati isto prema svima.

“Svi oni koji su medijski eksponirani se moraju maksimalno odgovorno ponašati. Mi se s takvim situacijama svakodnevno susrećemo”, rekla je.

Osvrnula se i na situaciju u Đakovu te rekla kako je to puno ozbiljnije od Zadra.

“Radi se o puno osoba u jednom zatvorenom prostoru. Vjerojatno ima i puno starijih i rizičnih osoba i tu će trebati više napora da se ograniči širenje”, rekla je.

Upitana znači li da virus slabi s obzirom na manji broj hospitaliziranih rekla je kako nema dokaza o tome.

Treba li zatvoriti granice?

“U međuvremenu smo naučili da virus ne leti zrakom, nego se širi kapljično. Danas znamo kako neke situacije uz pridržavanje granica nisu kritične kao što smo mislili prije pet mjeseci”, objasnila je.

Na pitanje treba li zatvoriti granice Markotić je rekla kako o tome odlučuje Stožer te pet-šest dana povećanog broja zaraženih poziva na akciju.

“Kad se ponove rizične situacije, uvest ćemo mjere za koje smatramo da su epidemiološki potrebne”, zaključila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...