Milanović u Zemuniku: “U ovakvim istragama nitko nema motivacije zataškavati bilo što, ali one traju”

Država bi trebala Hrvatsko ratno zrakoplovstvo opskrbiti nečim modernijim i novijim, jer ovo što trenutno imamo dalo je svoje, poručio je u petak predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović iz Zemunika.

Na svečanosti dodjele letačkog znaka pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva kadetima 24. naraštaja vojnih pilota predsjednik Milanović je rekao kako je svaki zapovjednik velik onoliko koliko čuva svoje ljude, brine o njima i “ne tretira ih kao topovsko meso”.

“Dignemo li to na razinu države, naša država bi trebala, vjerujem da hoće, uložiti sredstava i naprosto opskrbiti HRZ nečim modernijim, novijim, jer je ovo što trenutno imamo dalo svoje, izvršilo je određenu veliku povijesnu misiju prije više od 20 godina”, poručio je.

Znamo, dodao je, i kako se dolazilo do te opskrbe, pa je vrijeme za novo vrijeme. “A to košta, ali država i narod koji znaju što imaju i znaju čuvati svoje vrijednosti neće se takvih troškova bojati i u njih će ulaziti, rekao je Milanović.

Naglasio je posebnost toga kada si letač. “Malo nas je i moramo više ulagati u sebe i moramo paziti da ne gubimo ljude”, kazao je i dodao da  namjerno koristi riječ “letač” jer mu znači puno više od riječi “pilot”.

Na upit novinara o nabavi novih zrakoplova, predsjednik je rekao kako je to konsenzus u hrvatskom političkom životu, pri čemu smatra da su svi za to, a na dodatno pitanje u kojoj je to fazi, odgovorio je – “na početku”.

Novinari su Milanovića pitali i zašto je tek sada, nakon što je 18. veljače položio prisegu za hrvatskog predsjednika, došao u Zemunik, na što je odgovorio protupitanjem: “Jeste li čuli za koronu?”.

Za jučerašnji blagi rast zaraženih koronavirusom (11 novih zaraženih koji su uglavnom covid-19 donijeli iz susjednih BiH i Srbije) kazao je kako je “podržao ublažavanje i ukidanje onih rigoroznih mjera“.

“Ne možemo se više vraćati na onu vrstu zatvaranja. To je bila reakcija na nešto novo, prijeteće. Morat ćemo zaštiti starije i bolesne”, poručio je predsjednik.

Novinari su ga pitali i o istragama dviju zrakoplovnih nesreća u bazi u Zemuniku.

“Istraga, ako će biti prava, bit će neovisna. Naročito ovakve istrage u kojima nitko nema motivacije da bilo što zataškava, da istragu usmjerava u određenom smjeru i željenom zaključku. To traje, a istrage zrakoplovnih nesreća su posebno rigorozne”, zaključio je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...