Moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima produžen za tri godine

Odlukom se produžuje prijelazno razdoblje od sedam godina od ulaska Hrvatske u EU, tijekom kojega su državljani EU-a bili pod ovim moratorijem.

Europska komisija odluku je donijela u utorak, a objavila dan poslije u službenom glasilu EU-a. Prijelazno razdoblje je izvorno ustanovljeno kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU-u. Do rasta cijena inače bi moglo doći zbog više kupovne moći državljana pojedinih država članica u odnosu na hrvatske državljane.

Time bi hrvatski poljoprivrednici u dolaženju do poljoprivrednog zemljišta bili u vrlo podređenom položaju, što bi usporilo nužno restrukturiranje poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj.

Ugovorom o pristupanju predviđa se mogućnost produženja sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja za dodatne tri godine, ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno, te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cijena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane.

Vlada u svom priopćenju navodi da je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo prošle godine zahtjev Europskoj komisiji, kao i odgovarajuće analize kojima se potvrđuje da tržište poljoprivrednog zemljišta nije spremno za potpunu liberalizaciju te je zatražilo produženje prijelaznog razdoblja zbog zaštite interesa hrvatske poljoprivrede.

„Aktivnosti na pripremi zahtjeva započele su u lipnju 2019. godine sastankom u Bruxellesu na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se raspravili tehnički aspekti predaje hrvatskog zahtjeva za produljenjem prijelaznih mjera za stjecanje vlasništva poljoprivrednog zemljišta od strane fizičkih i pravnih osoba iz drugih država članica EU-a i Europskog gospodarskog područja”, izvijestila je Vlada.

Vlada se nada da će se ovo razdoblje od još tri godine iskoristiti za „puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...