Na igralištu Mornarica planira se gradnja zgrade! Vapaj s Poluotoka: “Svi koji volite Zadar, ne dajte da se to dogodi!”

Javnost je iznenadila informacija da se Zadarska ljetna liga ovoga ljeta neće igrati na Mornarici.

Već desetljećima ovo igralište okuplja zaljubljenike u basket, a od prošle godine postalo je središte jedne pozitivne sportske priče.

2020. ugasit će se svjetla, na ovom zadnje preostalom prostoru za druženje i rekreaciju u srcu grada, više neće biti smijeha, navijanja, znoja i dobre zabave. Zašto? "Na Mornarici se više neće održati NIJEDNA manifestacija", poruka je iz Tankerske plovidbe ovih dana odaslana na adresu organizatora.

Prema neslužbenim informacijama na prostiru igrališta planira se gradnja zgrade mješovite, pretežito poslovne namjene, a koja bi imala podrum, prizemlje, dva kata i potkrovlje.

Tim povodom reagirali su iz Mjesnog odbora Poluotok. Drže da Grad Zadar, Grad Zadar, ali i svi ostali koji se pozivaju na ljubav prema Zadru i provođenje mjera proaktivnih natalitetnih politika - očuvanje igrališta Mornarica moraju postaviti na vrh liste prioriteta te reagirati što ažurnije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Većina Vas je upoznata s činjenicom da je Tankerska Plovidba d.d., inače vlasnik parcele 9430/2 na kojoj se nalazi igralište Mornarica, odlučila zabraniti održavanje ovogodišnje završnice natjecanja Zadarska Ljetna Liga ali i ostale događaje planirane ovog ljeta na kultnom igralištu, inače posljednjem uređenom igralištu našeg poluotoka.

Razlog za to, na žalost, ne leži u činjenici da se borimo s pandemijom, već u činjenici da Vlasnik navedenog zemljišta na mjestu sadašnjeg igrališta ima zgotovljene planove za izgradnju nekretnine mješovite, pretežno poslovne namjene.

Igralište Mornarica ima nemjerljiv značaj za život na Poluotoku jer, osim poznate sportsko-rekreativne komponente, predstavlja i jedan od rijetkih razloga zbog kojih se mlade obitelji s djecom odlučuju nastaviti živjeti u centru našeg grada. Grada koji se voli nazivati Gradom košarke, a od nedavno ima aspiracije nazivati se i Gradom sporta.

Upravo zato smo mišljenja da Grad Zadar, ali i svi ostali koji se pozivaju na ljubav prema Zadru i provođenje mjera proaktivnih natalitetnih politika - očuvanje igrališta Mornarica moraju postaviti na vrh liste prioriteta te u što hitnijem roku reagirati i napraviti SVE što je u njihovoj moći da se Mornarica sačuva za generacije koje dolaze.

Vijeće MO Poluotok je na prošloj sjednici izglasalo mogućnost sazivanja Zbora Građana na tu temu, a za sutra je planirano predavanje zahtjeva institucijama Grada Zadra za koje smatramo da jedini imaju alate potrebne za rješavanje ove situacije. Isto tako najavljujemo osnivanje Radne skupine za Očuvanje i uređenje gradskih igrališta te pozivamo zainteresirane građane da se uključe u rad skupine.

Nakon konzultacija s pravnicima, arhitektima i urbanistima ali i razgovora vođenih prošle godine s predstavnicima Tankerske Plovidbe d.d. te Grada Zadra, smatramo da institucije Grada po hitnom postupku trebaju napraviti sljedeće korake:

1) započeti proces izmjene DPU zapadni poluotok s ciljem prenamjene zemljišta 9430/2 iz M (mješovita namjena, pretežno poslovna) u Sportsko-Rekreativnu zonu.

Na taj način Grad Zadar bi onemogućio gradnju bilo kakvog objekta na spornom zemljištu te ga jednim potezom "obranio" od rušenja ali i osigurao povoljnu startnu poziciju za drugi korak.

2) Grad Zadar treba u što hitnijem roku započeti pregovore s Tankerskom Plovidbom d.d. s ciljem otkupa zemljišta na kojem je igralište. Otkup zemljišta ne mora nužno značiti financijsku isplatu. Taj proces može biti realiziran na razne načine, a možda najrealniji scenarij je obeštećenje Vlasnika kompenzacijom - darivanjem nekog od brojnih zemljišta ili nekretnina u vlasništvu Grada, pa i Županije, u zamjenu za prijepis vlasništva nad zemljištem 9430/2. Na spomenutom sastanku Vlasnik je pokazao spremnost da uđe u takve pregovore s institucijama Grada Zadra.

3) Kao znak spremnosti da se uhvati u koštac s ovim problemom Grad Zadar s institucijama (TZGZ i sl.) treba osigurati maksimalnu podršku organizatorima planiranih natjecanja te stati "iza njih" kao Generalni Pokrovitelj, a sve s ciljem kako bi se sportska i kulturna događanja ovog ljeta na igralištu Mornarica mogla održati po planiranom rasporedu i po uvjetima kao i proteklih godina.

Za kraj, želimo zamoliti sve uključene strane da pokažu političku zrelost, prepoznaju važnost ovog trenutka u povijesti našeg grada, da ostave po strani sve podjele i politikantstva te da zajedničkim snagama pronađemo načina da riješimo ovu situaciju.

S tim na umu, MO Poluotok daje na raspolaganje sve informacije kojima raspolaže, te smo spremni na svaki način pomoći u rješavanju ovog problema.

Kad god je bilo najteže znali smo reagirati zajedničkim djelovanjem, sada je najteže dici Kalelarge, ljubiteljima košarke i stanovnicima Kampo kaštela ali i grada Zadra u cijelosti koji bi bez Mornarice nepovratno izgubio svoj identitet.

Posvetimo se zato višem cilju i udružimo snage. Sigurni smo da ćemo samo na taj način zajedno doći do pozitivnog ishoda ove situacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...