Na Viru dosad na vodu i kanalizaciju spojeno 1430 objekata

Radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži na otoku Viru izvodit će se do početka srpnja, a potom će strojevi utihnuti do rujna kako bi otok ponovno zaživio kao turistička destinacija.

Dotad će, kaže inženjer poduzeća Vodovod Vir Luka Zubčić, teška mehanizacija virske vodovodne tvrtke, koja je nositelj milenijskog projekta vodovodizacije otoka, priču u trećoj fazi gradnje zaključiti na četvrtini odrađenog posla.

– Možda je u pitanju i nešto manji obim od četvrtine posla u trećoj fazi gradnje, ali je svakako riječ o dosad odrađenih 11 ulica te ulici Stari put – kaže inženjer Zubčić. Ekipe poduzeća Vodovod Vir bile su sredinom lipnja tako u ulicama Miljkovica XXVI i Put Podvornice 45a i b, kako bi postojeće objekte priključili na kanalizacijsku, odnosno vodovodnu mrežu otoka Vira. Ovaj je segment najvećeg virskog infrastrukturnog projekta svih vremena, čija je procijenjena vrijednost s dosad odrađenim poslovima i onima koji će uslijediti veća od milijardu kuna, samo dio projekta izgradnje mreže u naselju Prezida vrijednog 43 milijuna kuna. Kada se izvede do kraja, oko 35 posto otoka bit će spojeno na vodu i kanalizaciju, a do kraja lipnja i u prvim danima srpnja radovi će se još izvoditi u ulicama Prezida II i Prezida IV te Miljkovica XXVI, gdje su radovi već počeli. Inače, dosad je u prvoj, drugoj i trećoj fazi virskog vodovodnog i kanalizacijskog projekta izvedeno ukupno 2.739 priključaka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira, odnosno 1.430 objekata pokriveno je sustavom vode i odvodnje. U prvoj fazi projekta izveden je 1.291 priključak na vodu i kanalizaciju (656 objekata), u drugoj fazi 1.189 priključaka (625 objekata), a u trećoj 259 priključaka (149 objekata).

U pripremi sljedeće faze projekta, koji uključuje istovremene radove na svim preostalim dijelovima i naseljima otoka koji još nemaju vodu i kanalizaciju, općinsko vodovodno poduzeće izradilo je sve idejne projekte, ishodilo potrebne lokacijske dozvole te napravilo glavne projekte uz dobivanje većeg dijela građevinskih dozvola. Za onaj dio projekta koji je trenutno bez građevinske dozvole, predani su zahtjevi pa se nalaze u fazi rješavanja i konačnog dobivanja.

– Napravljena je još studija izvodljivosti te pripremljen kompletan aplikacijski paket za prijavu projekta za financiranje iz fondova Europske unije. Sve zasad ide po planu – kaže direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić, potvrđujući kako će se u narednom periodu izvršiti nadzor projekta, nakon čega svi papiri i dokumenti odlaze na odobrenje u Bruxelles, odnosno EU agenciji Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions (JASPERS) kao posljednjoj instanci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...