Najcitiraniji hrvatski znanstvenik o Zadru: “Epidemiolozi bi nas pozatvarali u plastične kutije”

Pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ozren Polašek, inače jedan najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, u jutarnjoj šetnji gradom nosio je zaštitnu masku preko lica. Kaže da su ga ljudi gledali kao luđaka, no da očito nisu svjesni kako će se uskoro i od njih to očekivati.

‘Dolazi doba osobne odgovornosti svakoga od nas, koja će biti puno važnija od eventualnog uvođenja strožih i žešćih mjera: moramo voditi računa o sebi i drugima, pa i o turističkoj sezoni o kojoj evidentno ovisimo. Tek ukoliko potpuno propadne ta karta, može se razmišljati o strožem režimu na nacionalnoj razini’, smatra dr. Polašek, piše Tportal.

Za zadarski teniski turnir on kaže da je problematičan prije svega zato što je medijski eksponiran – dok se u stvarnosti masovna okupljanja događaju svugdje, bez ikakvih zaštitnih sredstava i opreza, što se može vidjeti golim okom. Problem je i predizborna kampanja u kojoj se neke stvari dodatno potenciraju.

‘Da se pita epidemiologe, oni bi nas pozatvarali u plastične kutije s etiketama i na taj način sve bi bilo pod kontrolom, a virus se ne bi dalje širio, no dakako da je to nespojivo sa stvarnošću. Treba pronaći mjeru i, ponavljam, biti osobno odgovoran’, dodaje Polašek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...