Nikada nije bio pred izbacivanjem, preživio je sve – od Tuđmana do Plenkovića

Na listi HDZ-a za IX. izbornu jedinicu ponosno je istaknuto ime Božidara Kalmete, kontroverznog bivšeg ministra koji je i dalje član stranke, unatoč USKOK-ovim optužnicama i nekoliko sudskih procesa, piše Net.hr.

Božidar Kalmeta je tako od svih imena na listama HDZ-a nesumnjivo najdugovječniji i najmoćniji, onaj koji je preživio sve dosadašnje predsjednike HDZ-a, od Franje Tuđmana do Plenkovića, političar koji je više puta objavljivao “rastanak” od politike, a zapravo je ustrajno gradio status onog – bez kojeg se ne može.

Za razliku od Kovača ili Culeja, Kalmeta je izgradio svoj imidž u jednoj posve drugoj disciplini. Nema tu desničarenja, ni busanja u prsa oko nacionalnih interesa, nema u Kalmetinom historijatu velikih političkih poruka ili suza u oku, on je uvijek bio pragmatičan operativac, tamo gdje su se vrtjeli veliki novci, od kada je 1993. postao pomoćnik gradonačelnika Zadra, pa onda gradonačelnik, do dvije dugogodišnje epizode vođenja izuzetno moćnog ministarstva (prvi put i turizma i prometa u istom, a potom prometa i infrastrukture) i izgradnje autoceste A1, njemu u čast nazvane “kalmetina”, ali i velikog utjecaja u vrhu stranke.

Debljina njegova pravosudnog dosjea je pozamašna. Moglo bi se reći da je više govorio u sudnicama nego u intervjuima na političke teme, a ti njegovi iskazi, od svjedočenja u postupcima bivšem premjeru i predsjedniku HDZ-a Sanaderu, do pravosudnih procesa u kojima je osumnjičen da je bio na čelu kompleksnih udruživanja za izvlačenje novca preko cestogradnje, morali bi ući u udžbenike novije hrvatske povijesti.

Ostalo je zabilježeno, primjerice, kako je, dakako pun razumijevanja, govorio o tome da se premijer Sanader ljutio jer su u upravama državnih tvrtki zapošljavani “kojekakvi kadrovi a ne članovi HDZ-a.” Iako je u Sanaderovoj vladi vodio jedno od ključnih ministarstava a bio je i član predsjedništva stranke, na pitanje sutkinje tko je bio stranački alfa i omega za financije, odgovorio je jednostavno: “Ne znam”. Iako su se redali svjedoci koji su tvrdili da im je Kalmeta osobno preporučio Fimi mediju (agenciju koja je služila za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i potom kanaliziranje prema HDZ-u) on se uvijek nekako uspijevao izmigoljiti.

U jednom od procesa za izvlačenje novca preko cestrogradnje krunski svjedok se naprosto predomislio. A drugi proces još traje. Božidar Kalmeta strpljivo sjedi u sudnici, sluša dramatične opise i doima se kao netko tko pouzdano zna da će se opet izvući. Dakako, mnogo je onih koji smatraju da je iz cestogradnje izvučeno toliko mnogo, ne samo za njegov krug nego i za stranku, ali i neke druge utjecajne HDZ-ovce, da je posve izlišno očekivati da bi on – kao mudar kolekcionar dokaza – mogao osobno nastradati.

Nikada Božidar Kalmeta nije bio niti pred izbacivanjem stranke, iako je USKOK-ov optuženik, crno na bijelo. Dok je, primjerice, Josipa Rimac, izbačena ekspresno. Uostalom, jednu od HDZ-ovih političarki iz afere vjetroelektrane, gradonačelnicu Gračaca, Natašu Turbić, smatra se pripadnicom Kalmetinog kruga, prema pisanju zadarskog portala Zadarnews upravo je zahvaljujući njemu ušla u skupštinu Zadarske županije 2017. godine, a u tjednu prije hapšenja on ju je osobno predložio za kandidatkinju za izbornu listu za predstojeće parlamentarne izbore.

No, Nataša Turbić je brzopotezno pala zajedno s Josipom Rimac. I nestaje iz HDZ-a sa svojom neugodnom epizodom primanja mita, a njezin zagovornik, Božidar Kalmeta ostaje, uz vrlo vjerojatno prigodno zgražanje “kako joj se to moglo dogoditi”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...