Objavljene su nove mjere za vrtiće i škole, roditelji smiju u ustanove

Zbog povoljnije epidemiološke situacije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je dodatne preporuke za dječje vrtiće i škole.

Preporuke se odnose na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi, piše tportal.

Uzimajući u obzir povoljnu epidemiološku situaciju predlažu se sljedeće prilagodbe u radu predmetnih ustanova:

Ulazak roditelja u dječje vrtiće kao i roditelja djece s teškoćama u ustanove

Kada dovodi i odvodi dijete, roditelj/staratelj ili druga osoba u pratnji djeteta može ući u dječji vrtić. Također u ustanovu može ući roditelj ili druga osoba u pratnji, kada dovodi i odvodi dijete s teškoćama, posebno ako zdravstveno stanje djeteta to zahtjeva te ako dijete s teškoća nema osiguranu podršku pomoćnika u nastavili ili stručnog komunikacijskog posrednika koji umjesto roditelja uvodi dijete u ustanovu. Roditelj ili druga osoba u pratnji dovodi dijete do garderobe pred prostorijom u kojoj dijete boravi. Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta ulazi u vrtić na način da održava razmak od najmanje 1,5 m u odnosu na sve druge osobe, dezinficira ruke na ulazu, te izbjegava zadržavanje i grupiranje u vrtiću/ustanovi. Međusobni razmak ne trebaju držati osobe iz istog kućanstva. U pratnji djeteta uvijek je samo jedna odrasla osoba. Preporuča se da roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta u ustanovi nosi masku kada god je moguće.

Higijena ruku

Prednost se daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom. Dezinficijense ne koriste djeca predškolske dobi, a niti djeca školske dobi ako imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens izaziva nelagodu kod djece. Također, upotrebu dezinficijensa kod djece školske dobi svakako treba ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu te se nikako ne treba primijeniti više od 2-3 puta dnevno.

Didaktička oprema i igračke

Sva didaktička oprema i igračke može se koristi na otvoren i zatvorenom kao što je bilo uobičajeno prije epidemije. Opremu glatkih, tvrdih površina koja se lako opere deterdžentom i vodom, moguće je izložiti da se osuši na suncu. Didaktičku opremu i igračke koju je nemoguće oprati, a lako je zamijeniti (uzimajući u obzir cijenu, dostupnost i sl.), predlaže se povremeno zamijeniti novom. Na nastavi TZK-a kao i u radu s djecom na otvorenom, didaktička oprema i igračke odnosno svi rekviziti mogu se također koristi uobičajeno kao prije epidemije. Kod povratka u ustanovu ruke se peru vodom i sapunom.

Dječja oprema

Roditelji mogu svaki dan donositi i odnositi u dječji vrtić ruksak s opremom, kao što i učenik može svaki dan donositi školsku torbu u školu.

Sumnja na COVID-19 kod djece

Sumnju na COVID-19 kod djece postavlja izabrani liječnik pedijatar ili liječnik obiteljske medicine. Kod povišene temperature ili respiratornih simptoma djeteta, roditelj se javlja telefonom izabranom pedijatru ili liječniku obiteljske medicine. Ako izabrani liječnik postavi sumnju na COVID-19, roditelj o tome telefonom obavještava ravnatelja vrtića ili škole, a ravnatelj nadležnog epidemiologa.

Ostale preporuke

Provjetravanje objekta vikendom i u neradne dana nije potrebno.

Djecu se može odvesti u šetnju držeći razmak te pridržavajući se Preporuka o načinu stavljanja u funkciju dječjih igrališta te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 . Po povratku u ustanovu djeca peru ruke vodom i sapunom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...