Obnova vrijedna 75 milijuna kuna: “Riva ostaje na raspolaganju svim građanima”

Zadarska riva koju “krase” pukotine i dugogodišnja ulegnuća, napokon će zasjati sjajem koji zaslužuje.

Kamena ljepotica, najduža lungo mare šetnica u Hrvatskoj koja nije oskvrnuta ugostiteljskim objektima i a more koje je toliko čisto da se u njemu svakodnevno kupa stotine kupača, nastavit će u novom ruhu oduševljavati brojne posjetitelje, kao i Zadrane koji za šetnju, uz najljepši zalazak sunca, biraju upravo nju.

Jedan od preduvjeta za proširenje lučkog područja je provedba projekta „Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV“ za koji je u tijeku priprema studijske dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola. Predmet ovog projekta je rekonstrukcija obalnog zida Obale Petra Krešimira IV na potezu od ulaza u lučicu „Foša“ do „Morskih orgulja“ te rekonstrukcija i produženje gata položenog okomito na liniju obale za otprilike 14 metara u odnosu na sadašnje stanje.

Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je i napravljen prije stotinjak godina te je služio kao brodsko pristanište. Završna faza obuhvaća rekonstrukciju lučke infrastrukture te vodovodnih i elektro instalacija na Liburnskoj obali u dužini od 410 m, u punoj širini. Važno je naglasiti da se postojeća obilježja prostora neće mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 75 milijuna kuna, te je u fazi pripreme za prijavu za financiranje bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a ulaganjem u luke doprinijet će se integraciji hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu i time svladati ključna prepreka za lokalni gospodarski rast i poboljšanje dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga otočnim zajednicama.

Iz resornog ministarstva još jednom napominju kako rekontrukcija neće utjecati na funkcionalnost koju je riva imala do sada. “Ostaje na raspolaganju svim građanima”, kazuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...