Od danas se iz država regije ide ravno u samoizolaciju. Što je s ostatkom Europe? Donosimo pregled

Unatoč činjenici da broj novozaraženih raste, kako kod nas, tako i Europi, i da su posljednji veći slučajevi zaraze u Zadru i Đakovu uvezeni, Hrvatska još uvijek nije promijenila pravila igre, pa je tako i dalje na snazi odluka Stožera civilne zaštite od 28. svibnja. Prema njoj u Hrvatsku bez ograničenja mogu ulaziti građani deset zemalja Europske unije, temeljem ‘zadovoljavajuće epidemiološke situacije’. To su Austrija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Litva, Latvija, Estonija, Češka, Slovačka i Poljska.

Također, građani iz drugih zemalja EU-a mogu ući u Hrvatsku, ali će i dalje morati dokazati svoj razlog za ulazak u zemlju (poslovni, ekonomski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj. A to uključuje Talijane, ali i Šveđane i Portugalce, kojima, recimo, Danska ne dopušta ulazak u svoju zemlju jer nemaju povoljne epidemiološke kriterije.

Unatoč tome što se povećani broj oboljelih, od kojih je većina uvezena iz BiH i Srbije, u Hrvatskoj bilježi već danima, čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović tek je u utorak najavio da bi se danas trebala donijeti odluka kojom će se odrediti samoizolacija za one koji dolaze iz tih država te za one iz Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije. Ako se takva odluka donese danas, ona će stupiti na snagu u ponoć.

Koji su to epidemiološki kriteriji što ih pojedina zemlja mora zadovoljiti da bi njihovi građani mogli ući u Hrvatsku, iz Stožera civilne zaštite tportalu nisu odgovorili na upit upućen 9. lipnja. Tada smo dobili tek općenit odgovor, bez jasnih kriterija. Odgovor na upit poslan u utorak još uvijek čekamo.

Pokušali smo to doznati od ministra zdravstva Vilija Beroša, ali nam je kratko poručio kako će naš upit proslijediti Stožeru civilne zaštite.

Za razliku od Hrvatske, neke druge članice EU-a to pitanje rješavaju transparentnije pa je tako Njemačka 3. lipnja odlučila da će upozorenjima odvraćati svoje državljane da turistički putuju u zemlje s više od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, piše Tportal.hr.

Danska će pak svoje granice za turiste, kao što smo pisali, otvoriti 25. lipnja, a tamošnja Agencija za zarazne bolesti (SSI) svaku će zemlju u EU, Veliku Britaniju i one u Schengenu ocjenjivati ​​kao ‘otvorenu’, ‘u karanteni’ ili ‘zatvorenu’, temeljeći to na tome koliko je zaraženih registrirano prethodnog tjedna. Ako je država prijavila manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika prethodnog tjedna, rangirana je kao ‘otvorena’, ako je registrirala manje od 30 slučajeva, tada se svrstava u ‘karantena’ zemlju, a ako je registrirala iznad 30 oboljelih, rangira se kao ‘zatvorena’.

Ono što je poznato to je da ostali strani državljani, dakle oni koji nisu navedeni u 10 spomenutih zemalja, kao ni ostali građani EU-a, koji žele ući u Hrvatsku moraju ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

– posjedovati dokumentaciju koja dokazuje vlasništvo nad nekretninom u Republici Hrvatskoj ili morskim plovilom ili putuju na sprovod u Republiku Hrvatsku (i posjeduju odgovarajuću dokumentaciju koja to dokazuje).

– imati dokumentaciju koja dokazuje poziv od strane poslovnog subjekta u Hrvatskoj, razlog zbog kojeg se zahtijeva njihov posjet ili poziv na poslovni sastanak. Za ove putnike koji prelaze granicu potrebno je unijeti mjesto / adresu gdje će boraviti, kontaktni broj telefona i trajanje boravka – uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.

– svi ostali strani državljani koji imaju poslovni razlog što ga trenutno nije moguće predvidjeti i koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju trebaju poslati svoju namjeru prelaska državne granice (ulazak u Republiku Hrvatsku) na e-mail adresu [email protected] i na njihov zahtjev bit će odgovoreno u najkraćem mogućem roku. Također, moguće je ispuniti online obrazac i provjeriti Q&A u vezi s gore navedenim.

U koje države mogu putovati hrvatski građani?

Što se tiče putovanja državljana RH u druge zemlje europske zemlje, na snazi je potpuna zabrana putovanja u Španjolsku i Francusku, dok za ostale zemlje stoji:

Bosna i Hercegovina – moguće je putovanje bez ograničenja

Srbija – moguće je putovanje bez ograničenja

Crna Gora – moguće je putovanje bez ograničenja

Slovenija – moguće je putovanje bez ograničenja

Italija – moguće je putovanje bez ograničenja

Mađarska – zabrana ulaska uz iznimke: odobreni stalni ili privremeni boravak; prebivalište u pograničnom području u krugu od 30 kilometara od granice ili zaposlenici tvrtke sa sjedištem u tom području

Austrija – za ulazak je potreban negativan test ne stariji od četiri dana, izdan na engleskom ili njemačkom jeziku

Češka – Od 15. lipnja građani EU-a koji se vraćaju iz zemlje s niskim i srednjim rizikom od infekcije koronavirusom mogu ući u Češku bez potvrde o negativnom testu, a Hrvatska je zemlja s niskim rizikom

Slovačka – od 9. lipnja za državljane Hrvatske ne postoje ograničenja prilikom ulaska na teritorij Slovačke

Velika Britanija – obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana, a otvaranje granica očekuje se 8. lipnja

Nizozemska – moguće je putovanje bez ograničenja

Grčka – državljanima Hrvatske dopušten je ulazak u Grčku. Za ulazak su dovoljne važeća hrvatska putovnica ili osobna iskaznica te nisu potrebne dodatne potvrde o zdravstvenom stanju putnika

Njemačka – omogućava se ulazak hrvatskih državljana ako imaju opravdane razloge za ulazak u državu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...