Od ponedjeljka otvoreni svi malogranični prijelazi između Hrvatske i Slovenije

Svi malogranični prijelazi između Hrvatske i Slovenije bit će ponovno otvoreni za promet od ponedjeljka 15. lipnja, objavila je slovenska vlada nakon sinoćnje sjednice.

Riječ je o 27 prijelaza za pogranični promet koji su bili zatvoreni od 18. ožujka.

Prijašnja odluka o njihovom privremenom zatvaranju stavlja se izvan snage jer za to više ne postoje epidemiološki razlozi, a ponovno otvaranje uskladile su policije dviju država i dogovoreno je jučerašnjom razmjenom nota, navela je slovenska vlada u priopćenju.

Slovenija i druge zemlje

U sklopu relaksacije mjera nakon završetka epidemije covida-19 u Sloveniji i okruženju, u Sloveniju od subote mogu ulaziti talijanski državljani iz susjedne pokrajine Friuli – Venezia Giulia (Furlanija – Julijska krajina), a u ponedjeljak prestaju dosadašnja ograničenja na granici s Italijom u cijelosti.

Osim toga od ponedjeljka je na popis “epidemiološki sigurnih država” slovenska vlada uvrstila i Crnu Goru pa za ulazak putnika iz te zemlje više nije potrebna 14-dnevna karantena.

Na popisu država s lošom epidemiološkom situacijom za čije putnike i dalje u Sloveniju nije moguć ulazak bez karantene nalaze se, među ostalima, Velika Britanija, Rusija, SAD, Švedska i Sjeverna Makedonija.

Zračni promet

Zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji i okruženju Slovenija je ukinula i odluku od 16. ožujka o prestanku međunarodnog zračnog, željezničkog i autobusnog transporta kroz Sloveniju pa se od sljedećeg tjedna očekuje i dolazak pojedinih skupina stranih turista na slovenske destinacije na obali i u unutrašnjosti.

Ljubljanski aerodrom objavio je da sljedećeg tjedna crnogorski zračni prijevoznik obnavlja svoju liniju Podgorica-Ljubljana te da se očekuje da će zrakoplovne kompanije Bruxelles Airlines, Wizz Air i Air France do kraja ovog mjeseca obnoviti linije za Ljubljanu iz Bruxellesa, Pariza i Amsterdama.

“Sljedeći mjesec na ljubljanskom aerodromu opet će se uspostaviti i čarterski letovi pa će se preko turističkih posrednika opet moći letjeti na 10 grčkih otoka i u Dubrovnik”, objavio je Fraport, operator ljubljanskog aerodroma Jože Pučnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...