Osmaši se već mogu početi prijavljivati za upis u srednju školu, evo kako će to izgledati i koji je rok

Nikad turbulentnija školska godina uskoro završava, a za učenike osmih razreda počinje važno razdoblje – odabira i upisa u srednje škole.

Osmaši se već od ponedjeljka mogu prijavljivati u sustav e-upisa. Dakle, od jučer pa do 8. srpnja imaju dovoljno vremena razmisliti – koju će školu upisati.

Za neke od njih, ocjene u osnovnoj školi nisu dovoljne, jer škole koje svake godine imaju “navalu” super-odlikaša provode prijamne ispite – odnosno dodatne provjere znanja, od 13. do 16. srpnja.

Krajem srpnja – zaključavaju se njihovi izbori srednjih škola koje žele upisati, a 25. srpnja će znati – jesu li upisali ono što su željeli. Od 27. do 31. srpnja upisnice dostavljaju u srednje škole. Prvi put i ovaj dio obavljaju elektroničkim putem.

Što znači da će učenici, ali i učitelji koji se bave upisima, tek od prvog kolovoza moći odahnuti i službeno početi uživati u ljetu. Ove godine kasnije nego inače – jer sve rokove pomaknuo je štrajk i produljenje nastavne godine.

Osmi razred ove godine završava 39.106 učenika, a u srednjim školama ima 44.903 upisna mjesta. Četvrtina se odnosi na gimnazijski program. Najviše, 42 posto upisat će četverogodišnje strukovne škole, 15 posto trogodišnje, a za 11 posto učenika ima mjesta u obrtničkim školama.

Kako bi olakšalo odluku osmašima, ali i njihovim roditeljima o tome koju školu upisati, Ministarstvo obrazovanja podsjeća na e-rudnik. Online aplikaciju. Ona otkriva veličinu razreda u određenoj školi, pedagoške mjere, ocjene.

Tako se može vidjeti prosječna ocjena učenika u osmom razredu osnovne škole, usporediti je sa završnom ocjenom istog tog učenika u četvrtom razredu srednje škole, ali i uspjehom na maturi. I procijeniti – koliko takve ocjene odstupaju od škole do škole, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...