Plenković o situaciji u Zadru: “Treba vidjeti jesu li organizatori turnira poduzeli sve”

Zbog boravka na teniskom turniru u Zadru, na kojemu je bilo nekoliko pozitivnih tenisača na koronavirus, premijer Andrej Plenković se jučer testirao i nalaz mu je negativan.

“Ja se ponašam odgovorno. Meni je to već treći test. Ponašam se odgovorno, nije mi problem testirati se svaki dan”, komentirao je jučerašnje testiranje i kontakte s tenisačima.

“Hrvatska je danas, bez obzira na ovih dvadesetak slučajeva, i dalje među tri zemlje EU najmanje aktivnih slučajeva Covida na milijun stanovnika. I to je poruka Hrvatske kao sigurne zemlje”, poručio je.

Komentirajući rast broja zaraženih i dolazak turista u Hrvatsku rekao je: “Kad je bujala epidemija u Austriji i Italiji, mi smo išli s čekićem, restriktivnim mjerama, ograničeni kretanjem, propusnicama i postigli smo cilj, prvi val Covida smo pobijedili, tu nema dileme.

O odgovornosti za slučaj u Zadru kaže da treba točno vidjeti jesu li organizatori turnira poduzeli sve.

“Hrvatski teniski savez je dobio mogućnost organizacije Adria Toura. Namjera je bila jako dobra, doveli smo top svjetske tenisače u hrvatsku turističku destinaciju, to je bila dobra inicijativa. Ovo što se dogodilo s nekoliko igrača i trenera, to je to zasad, vidjet ćemo hoće će li biti još posljedica.”

Sumnja da će ovaj slučaj utjecati na turizam u Zadru. Napomenuo je i da svi žele aktivnosti, prihode, te da zato treba i dalje balansirati između onoga što je dobro za hrvatsko gospodarstvo i čuvanje zdrsvstvenog sustava.

Pojašnjavajući susret s tenisačem Novakom Đokovićem Plenković je rekao: “Mi bismo morali biti 15 minuta blizu jedan drugog za bliski kontakt. Mi smo se pozdravili, obavili fotografiju i otišli dalje. Što se toga tiče, mislim da nema bojazni.”

Na koncu je zaključio da se kontrole na granicama uvijek mogu postrožiti ako se pokaže da dolazi do velikog broja novozaraženih na temelju dolaska iz neke od zemalja. Slovenski turisti su među najbrojnijima u Hrvatskoj, posebno jer mnogi imaju vlastite nekretnine u našoj zemlji, zbog čega sumnja da će doći do problema i ograničavanja kretanja, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...