Po dvije obitelji godinama besplatno ljetuju na Viru: “Doček koji su nam priredili je nesvakidašnje iskustvo”

Četvrtu godinu uzastopno Udruga dragovoljnih darivatelja krvi Vir i humanitarna udruga Dobra volja iz Zagreba organiziraju besplatna ljetovanja na Viru za obitelji slabijeg imovinskog stanja, ili za osobe kojima je odmor na moru dio terapije i zdravstvene skrbi. U srpnju 2017. godine na Vir su tako posredstvom Dobre volje i virskog UDDK-a na Vir došle došle dvije obitelji iz Zagreba i Bjelovara, a suradnja koju su pritom ostvarili predsjednica Dobre volje Marijana Matešić i predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković, otad nije prestala. Ovoga se ljeta zato dvije nove obitelji raduju ljetovanju na otoku, od kojih je jedna tijekom prošlog i ovog tjedna već bila smještena u kući Monike i Tomislava Krznarića, Brođana koji žive i rade u Beču, a na Viru već 15 godina imaju obiteljsku kuću.

Supružnici Krznarić prošle su godine također ustupili svoju kuću za potrebe ljetovanja hrvatskih obitelji s kontinenta, a s kontinenta – iz njihovog Slavonskog Broda – došli su i peteročlani Biličići.  Večer prije nego što će slavonska obitelj spakirati stvari i krenuti na put prema otoku, nateleviziji su gledali prilog o Viru. Bilo je to prvi put da su vidjeli Vir u živoj slici, a samo dan kasnije i uživo.

– Prekrasan je Vir, baš je lijepo na otoku, a predivna je i kuća u kojoj smo smješteni. Kada smo dolazili mislili smo kako su na Viru uglavnom u pitanju neki mali apartmani i ljetne kućice, jer puno Brođana ima apartmane na Viru, ali zaista nismo očekivali ovako lijepu kuću na samom moru – kaže gospođa Dragica Biličić, majka Glorije Biličić, mlade osobe sa sindromom Down kojoj kupanje u moru predstavlja rehabilitaciju koju je dotad provodila na gradskom bazenu u Slavonskom Brodu. A za Gloriju je plivanje više od rehabilitacije, odnosno strast koju je, kaže Dragica, teško objasniti.

– Gloria zaista uživa u plivanju i kupanju. Školu je završila lani, pa kako nije imala drugih aktivnosti, priključili smo se paraplivačkom klubu u Slavonskom Brodu. Tada su nam ponudili ovaj ljetni aranžman na moru u koji je bila uključena cijela obitelj – priča gospođa Dragica. Na Vir su Biličići zato došli gotovo u punom sastavu: mama Dragica, kćerka Gloria, sin Boris i njegova supruga Barbara te njihov sin Lovre. Svi osim Dragičinog supruga Antuna, dobrovoljnog darivatelja krvi sa 130 darivanja, koji je morao ostati na njihovom seoskom imanju u Zbjegu kako bi vodio posao.

– Nismo imali nikakva posebna očekivanja kada smo krenuli prema Viru, pa su nam srdačan doček i dobrodošlica koju su nam priredili na otoku, zaista bili lijepo i nesvakidašnje iskustvo. Ova je akcija humana i hvalevrijedna – ističe gospođa Dragica, uz posebnu zahvalnost svima koji su organizirali ovu akciju te supružnicima Krznarić koji su im ustupili svoju obiteljsku kuću.

Druženje s predstavnicima Općine Vir i članovima UDDK Vir

Večer prije nego što su Biličići iz Vira krenuli nazad prema Slavonskom Brodu, po tradiciji je organizirano oproštajno druženje s predstavnicima Općine Vir i virskog UDDK-a. Destinacijska kompanija Vir turizam počastila je virske goste večerom u restoranu Kotarina, a na druženju s brodskom obitelji bili su zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, predsjednik UDDK Vir Goran Vicković te članovi udruge Ljiljana Kapović, Sandra i Alen Glavan. Ovu humanitarnu akciju pomogli su još pizzerija Me Gusta i pekarna Kod Pere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...