Raste broj turista, ali i mogućnost širenja zaraze, maske i rukavice ne nose ni strani ni domaći

Turisti polako pune apartmane i hotele diljem Hrvatske, ali povećava se i broj zaraženih koronavirusom. Provjerili smo kako pomiriti zaradu od turizma i s očuvanjem zdravlja turista i domaćih gostiju.

U Hrvatskoj se odmara 210.000 gostiju, od čega je 157.000 stranaca. Najviše je Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca i Čeha. Oni i turisti iz još šest zemalja u Hrvatsku ulaze potpuno slobodno, a svi ostali na graničnim prijelazima moraju pokazati opravdanost dolaska i ispuniti podatke u aplikaciji Enter Croatia. Ipak, ulazak se može opravdati i rezervacijom jednog noćenja koje, osim zarade, može donijeti i virus.

Razmak – stvar prošlosti?

Kotač turizma napokon se počeo okretati, pune se apartmani, kampovi i hoteli. U ljepotama Istre trenutačno uživaju 64.000 gostiju. Najviše odabiru privatni smještaj zbog najveće sigurnosti i privatnosti. No, tijekom šetnji gradom i ispijanja kave sigurnost nije na prvom mjestu. Zaštitnu opremu, maske i rukavice, ne nose ni stranci ni domaći, a i razmak je polako stvar prošlosti.

Gosti Hrvatsku često odabiru i zbog gastronomije. Na ulasku u ugostiteljske objekte dezinfekcija podsjeća na doba pandemije. Goste se poziva da ne putuju ako su bili bolesni ili su se izložili riziku unutar 14 dana. Odgovornost je i na turističkim djelatnicima i ugostiteljima koji, prepoznaju li znakove bolesti ili rizičnog gosta, odmah moraju reagirati.

Što ako se gost zarazi?

No, što ako se gost ipak zarazi? Stranog turista odmah se smješta u organiziranu karantenu ili bolnicu. On i njegovi bliski kontakti Hrvatsku smiju napustiti i prije isteka samoizolacije, ali samo uz konzultaciju sa zdravstvenim vlastima svoje zemlje. Da bi se spriječila bilo kakva mogućnost zaraze, iz Istre apeliraju na strože kontrole granica.

Također, sve lokalne samouprave moraju organizirati karantene za strane državljane. U jednom hotelu u Istri spremni su i za crni scenarij te je 10 posto ukupnog smještajnog kapaciteta namijenjeno izolaciji oboljelih gostiju, a djelatnici su prošli detaljnu obuku.

Oko 50 respiratora u KBC-u Rijeka na raspolaganju je turistima i stanovnicima s obje strane Učke, gdje trenutačno odmara više od polovine svih gostiju u Hrvatskoj. Kako bi se sačuvalo i gospodarstvo, ali i dobra epidemiološka slika, ove će sezone više nego ikad trebati pomiriti zaradu i sigurnost, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...