Razgovarali smo s vatrogascem herojem; Patrik: “S Martinom sam neprekidno komunicirao, znao sam da ne smije pasti u stanje šoka”

“Tko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet”, uzrečica je čiju težinu možda i ne doživljavamo dok osoba koja je spašena ne dobije ime i prezime.

Koliko je dragocjeno dobiti novu priliku, uvjerili smo se kroz priču medicinske sestre Martine Dir koja je u teškoj prometnoj nesreći kod Zadra ostala bez dijela noge.

Nakon strašnog udarca, mlada je djevojka gledala u vlastitu kost koja je iskočila i krvavo meso. Prva osoba koju je, osim kolege vozača, u tom stanju ugledala bio je vatrogasac Patrik Bilić. Njegova staloženost i razboritost učinili su gotovo nemoguće. Martina, čija je kost ispala na cestu kada su je zadarski medicinari stavljali na vozila, čitavo vrijeme ostala je budna i pribrana.

Toga sam dana krenuo na službeni put u Zadar. Između Posedarja i Zadra 1 dogodila se prometna nesreća. Svoje sam vozilo odmah ostavio u zaustavnom traku i potrčao na mjesto događaja da vidim mogu li kako pomoći i ima li unesrećih osoba. Nažalost, bilo ih je… Stavili smo gazu na Martinine rane, u tom trenutku nije jako krvarila. No, ono što sam znao jest da ne smijem dozvoliti da padne u stanje šoka. Odmah sam počeo pričati, forsirao sam komunikaciju kako bih je održao u stanju budnosti. To je ključno u ovakvim trenutcima. Razgovarali smo sve do dolaska medicinskog osoblja koje se dalje pobrinulo za njezino stanje, priča za Antenu Patrik koji je s medicinskom sestrom ostao u kontaktu. Martina danas ima nogu zahvaljujući naporima zagrebačkih liječnika koji su njezinu bedrenu kost s koljenom u vrećici primili deset dana nakon stravičnog događaja.

Ostali smo dobri prijatelji, još od mog prvog posjeta Martini u bolnicu. Nadam se da će to biti jedno cjeloživotno prijateljstvo, kaže nam Patrik.

Možda i nije zahvalno ljudskim bićima pripisivati moći superheroja, ali mladić iz naše priče zaslužuje da se napravi iznimka. Iako mu je tek 21. godina, ovo je drugi put da je dobio nagradu za vatrogasca godine. 2015. godine, kaže nam, izvukao je osobu iz stana prije negoli je došlo do eksplozije plinske boce. Ne želi da ga mnogo hvalimo, ali putem javnog kanala sve nas zajedno podsjeća koliko je važno poznavanje prve pomoći. Iz njegovog i Martininog primjera shvaćamo kako upravo ta mala znanja koja tako lako zaboravljamo mogu satkati veliku priču sa sretnim završetkom.

Prva pomoć je od velike koristi, ne samo kod strašnih situacija kao što je bila prometna nesreća o kojoj pričamo, već u svakodnevnim situacijama. Važno je znati osnove, jer diranjem, pokretima i sličnim radnjama možemo odmoći unesrećenoj osobi. Neće vam biti lako, nije ni meni bilo dok sam bio na mjestu prometne nesreće. No, jednostavno si u glavi morate posložiti stvari. Znate da nekome treba vaša pomoć i to je u tom trenutku najvažnije, zaključuje Patrik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...