Razlika između tamnih i svjetlih jaja? Napokon znamo treba li birati boju prema načinu pripreme

Geni odabiru boju ljuske. Bijele kokoši s bijelim uškama uglavnom daju bijela jaja, dok crvene ili smeđe kokoši sa smeđim uškama daju smeđa jaja.

Jaja su jedna od rijetkih namirnica s kojima ne možete pogriješiti na koji ih god način pripremili. No, zasigurno ste primijetili kako se ona razlikuju od jednoga do drugoga ne samo u veličini, nego i u boji. Tako imamo smeđa jaja u svim nijansama, ali i ona snježnobijela.

Pa, u čemu je zapravo razlika i trebamo li birati vrstu jaja prema načinu pripreme? Odgovor je – ne! Sva su kokošja jaja sasvim istoga okusa i teksture, stoga se ne trebate zamarati s time kako izgledaju izvana.

Boju jaja određuje vrsta kokoši

Stvar je samo u kokošima koje nose jaja, odnosno u boji njihova perja i uški.

“Geni odabiru boju ljuske. Bijele kokoši s bijelim uškama uglavnom daju bijela jaja, dok crvene ili smeđe kokoši sa smeđim uškama daju smeđa jaja”, objašnjava genetičar Tro V. Bui, inače profesor na njujorškom Sveučilištu Cornell.

Zašto ima više bijelih jaja?

Dodaje kako pasmina Araukana, poznatija kao uskrsna kokoš, liježe plava jaja. Dakle, sve se svodi na genetiku, a razlike zapravo nema. No, ako ne postoji razlika u okusu, zašto onda u dućanima ima više bijelih nego smeđih jaja?

Stvar je zapravo u cijeni uzgoja različitih kokoši. Kokoši koje nose smeđa jaja obično su veće te su troškovi njihova uzgoja i prehrane puno veći, dok su bijele kokoši pristupačnije i isplativije za proizvodnju, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...