Reporteri strane državne televizije snimili reportažu o Viru kao sigurnoj i poželjnoj destinaciji

Državna slovačka televizija RTVS sa svojom novinarskom ekipom došla je na Vir, gdje je radila priču o otoku rekorderu i Viru kao sigurnoj i poželjnoj turističkoj destinaciji. U epidemiološkim okolnostima koje Slovacima uglavnom brane izlazak iz zemlje te zbog izrazito strogih pravila socijalnog distanciranja i ponašanja u samoj Slovačkoj, putovanje u Hrvatsku novinarskoj je ekipi RTVS-a bilo poput dobivanja na tomboli, a boravak na Viru dašak toliko čekane slobode kretanja.

– Kolege u Slovačkoj zavide nam na ovom putovanju. Stalno pitaju kako nam je, a mi svima kažemo kako je Vir zaista krasan – govore reporter Andrej Bálint i snimatelj Róbert Beňo, koji su cijeli četvrtak proveli snimajući otok uz razgovore s Viranima o turističkoj ponudi na Viru i posebno situaciji s koronavirusom. Intervjuirali su tako zamjenika načelnika Općine Vir i zapovjednika virskog Stožera civilne zaštite Antonija Vučetića, koji je slovačke novinare upoznao s činjenicom da na otoku cijelo vrijeme trajanja korona krize nije bilo slučaja zaraženih osoba, dok je direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić Slovacima preporučio Vir kao sigurnu i tradicionalno prijateljsku turističku destinaciju.

– Hrvatska je Slovacima najomiljenija turistička destinacija, pa nas je najviše zanimalo kakva je sigurnosna situacija trenutno u Hrvatskoj. Kod nas su na snazi jako stroge mjere zbog koronavirusa, gotovo poput zatvorskih, no očekujemo njihovo postupno popuštanje te mogućnost odlaska na ljetovanje. Čini se kako će velik dio Slovaka ovog ljeta ostati u Slovačkoj, ali za one koji će putovati, želimo istražiti sigurne destinacije. Svi u Slovačkoj žive u iščekivanju popuštanja mjera – kaže Bálint. Otok Vir jedina je hrvatska turistička destinacija koju će posjetiti slovački novinari na ovom putovanju i terenskom istraživanju, ali nije riječ o slučajnosti. Prilikom snimanja televizijskog priloga o Slovakinjama koje žive izvan svoje domovine, u Italiji, Švedskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, reporterima državne televizije posebno je zanimljiva bila priča virske Slovakinje i poznate blogerice Miriam Kelečić. Predstavila im je Vir kao sigurnu i lijepu destinaciju, pa su se Bálint i Beňo spremno odazvali. Ovo im je bio prvi dolazak na otok, a nije ga u dojmu pokvarilo niti snažno jugo.

– Prekrasan je ambijent na otoku, a more posebno lijepo. Nikad nisam vidio tako čisto more – oduševljen je novinar Bálint s dolaskom na Vir, dok je snimatelj Beňo otok gledao kroz objektiv.

– Jednom sam posjetio Dubrovnik s obitelji kada sam bio malo dijete, tako da mogu kazati kako sam zapravo prvi put u Hrvatskoj. Vir mi se jako sviđa, ima puno lijepih kadrova iz krajolika – dodaje Beňo. Puni dojmova s kratkog putovanja zbog obaveze da se unutar zadanih 48 sati vrate u Slovačku, Andrej i Róbert istaknuli su kako će poruka koju će uputiti svojim gledateljima i sunarodnjacima biti pozitivna.

– Hrvatska je sigurna destinacija, pa će naša poruka biti kako Slovaci nemaju razloga za strahovanje oko odlaska na ljetovanje. Vir i Hrvatska svakako su naš izbor – zaključuju slovački reporteri.

VIR JE BEZ PREMCA ZA ČEHE I SLOVAKE

U društvu slovačkih novinara, blogerice i influencerice Kelečić te direktora Liverića, na Viru su još bile Slovakinja Monika Sunara i Čehinja Barbora Veselić iz Udruge Oko Jadrana. Neizostavne kada je u pitanju predstavljanje Jadrana i Hrvatske u svojim zemljama, Sunara i Veselić također iščekuju turistički dolazak svojih sunarodnjaka u Hrvatsku. Dok su Česima i sada moguća putovanjima, Slovacima bi – neslužbena je informacija – ona mogla biti omogućena polovicom lipnja.

– Puno Čeha i Slovaka ima kuće u Hrvatskoj, a mnogi imaju i svoje tvrtke, tako da uz Hrvatsku nisu vezani samo kao turisti. No kada je ljetovanje u pitanju, Hrvatska nema premca, a posebno Vir za koji posljednjih godina vlada ogroman interes među Česima i Slovacima – ističu Sunara i Veselić.

SLOVACI I ČESI ZAJEDNO VODEĆI U TURISTIČKIM DOLASCIMA

Slovaci i Česi predstavljaju četvrto i peto virsko emitivno tržište, ali kada bi turiste iz ovih zemalja računali kao jedinstveno turističko tržište na kojemu se Vir predstavlja najmanje četiri puta godišnje (Bratislava, Brno, Prag, Oslavany), dobili bi brojku od ukupno 211.835 noćenja gostiju iz Češke i Slovačke tijekom prošle godine s povećanjem od 4,6 posto u odnosu na 2018. godinu. To bi Čehe i Slovake učinilo trećim najvažnijim turističkim tržištem za Vir po noćenjima, odmah poslije Slovenaca i Nijemaca. No u dolascima su Česi i Slovaci prvo virsko emitivno tržište s lanjskih 24.385 turističkih dolazaka uz rast od 5,9 posto. Najznačajniji dio ovih brojki čine gosti u komercijalnom smještaju, ili 86,3 posto kada su u pitanju dolasci te 76,3 posto u noćenjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...