“Siguran sam da smo jedina zemlja koja bilježi gužve na granici zbog turista”

Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, HDZ-ov Davor Božinović bio je gost Novog dana gdje je, između ostalog, komentirao epidemiološku situaciju u zemljama regije gdje se bilježi porast novozaraženih koronavirusom te kako bi trebala izgledati turistička sezona.

O porastu broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj susjednim zemljama je rekao: “Sigurno bi nam bilo draže da brojke nisu ovakve kakve ste izložili jer to samo potvrđuje da je globalna pandemija tu. Hrvatska je po svemu napravila i radi jedan odličan posao. Međutim, mi nismo otok i ne možemo reći da smo potpuno zaštićeni. To nama znači stalno praćenje situacije prije svega u susjedstvu i šire. Činjenica da nema pressica Stožera ne znači da ne razgovaramo. Moramo pratiti tu situaciju, moramo učiniti sve da zaštitimo stanje koje imamo u RH. Mislim da smo postavili sustav koji je dobar i koji se oslanjao na učenje Andrije Štampara”.

Božinović je kazao kako bi se u slučaju drugog vala postavili na način da znaju tko što radi i koje se mjere poduzimaju ukoliko dođe do nekog lokalnog žarišta.

“Sustav postoji, sustav je postavljen. Mi imamo ne samo Nacionalni stožer, već i vrlo učinkovite lokalne stožere. Ovi najveći imaju i svoju epidemiološku službu. Timovi na lokalnoj razini u koordinaciji s Nacionalnim stožerom prate situaciju i predlažu mjere.

Što se tiče granica sa zemljama regija, rekao je kako su mjere prilično restriktivne što se tiče državljana Srbije, BiH i Crne Gore. “Tu se radi o prelascima građana u slučaju ili tranzita ili ukoliko imaju neki nužni obiteljski ili poslovni razlog, no to još uvijek nije potpuno otvaranje.

Turisti iz Europske unije

Govoreći o dolasku turista iz Europske unije u Hrvatsku, Božinović tvrdi kako su naši stožeri u pripravnosti.

“Što se tiče medicinske struke tu je krizni stožer Ministarstva zdravstva imao nekoliko sastanaka što u slučaju da dođe do nekih žarišta. Najvažnije je otkriti onoga tko je inficiran, poloviti njegove kontakte, donijeti odluke o samoizolaciji…”, kaže.

“Struka će prije svega odlučiti je li i koliko imao kontakta. Turisti vrlo detaljno dobiju upute kako se ponašate. Oni se obrate liječnicima ili na 112, epidemiolozi izlaze na teren i obavljaju procjenu stanja. I to ovisi odakle i kako ste došli u RH. Ukoliko znamo da je RH poznata i prepoznata i velika većina će dolaziti kopnenim putem, odnosno osobnim automobilima, naravno da mi imamo kapacitete i eventualno zbrinemo turiste oboljele od koronavirusa”, dodaje.

Osvrnuo se i na činjenicu da Austrija još uvijek nije u potpunosti otvorila granice za hrvatske građane.

“U ovoj koronakrizi smo svi naučili balansirati između različitih mjera, ali one nisu uvijek epidemiološke. Činjenica je da nitko ovo nije očekivao, činjenica je da je svijet u jednom trenutku stao. Svi su doživjeli veliki pad u proizvodnji i svi imaju probleme s ekonomskim suočavanjem i efektima ove krize. Diplomacija je takva da uvijek pokušavate na jedan sugestivni način poručiti vlastitim građanima da ostanu doma. Hrvatska je svjesna uspješne borbe protiv koronavirusa, svjesna svoja potrebe da se turistička ponuda otvori povlačila proaktivne poteze i pozivala naše potencijalne i stare turiste da dođu u Hrvatsku i to je legitimno”, rekao je Božinović.

Kaže kako je realno da se ta ograničenja ukinu do 15. srpnja.

“Hrvatska je kada govorimo o turizmu, jedina zemlja koja funkcionira. Tu sam potpuno siguran da je Hrvatska jedina zemlja koja bilježi gužve na granici zbog stranih turista. Čitam neka svjedočanstva ljudi iz Njemačke i Austrije koji su došli u Hrvatsku i to je najbolja reklama za ono što smo napravili u koronakrizi. Iz svih relevantnih pokazatelja onoga što smo napravili smo zaključili da se Hrvatska može otvarati”, ističe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...