ŠTO NAM DONOSI DRUGI VAL Maske obavezne, a pratit će nas termovizijske kamere?

Epidemija je još na snazi, iako zaraženih nema ili su brojevi jednoznamenkasti posljednjih tjedana. Opustili su se i građani.

No, na jesen kada se očekuje drugi val, maske bi mogle biti obvezne za sve u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, ali i mjestima okupljanja više ljudi. Moguće je i da će nas snimati termokamere s hrvatskim potpisom.

Maske na licu nose tek rijetki, a pridržavanje epidemioloških mjera čini se kao daleka prošlost.

“Nisam oduševljena, nisam, i u dućanima i svugdje svi su jedan kraj drugoga. Ovdje kad kupujem trešnje, pet ih je oko mene i kad kažem makni se kažu: “Ti se luda, što ću se micati”, rekla je Jadranka iz Splita za RTL.

“Ljudi nisu više opterećeni, pa se automatski vraćaju na ono na što su oduvijek navikli, nisam ni ja sigurna”, izjavila je Elizabeth iz Splita.

Ipak, na jesen kada se očekuje drugi val, možda će maske biti obvezne osobito u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

“Ja ću ih nositi i nosila sam prije nosit ću ih. Sada ih ne nosim kad ne nosi nitko”, poručila je Ljubica Mihanović, prodavačica na tržnici.

“Mi nemamo velikog izbora, ako to bude obveza morat ćemo izvršavati da bi mogli funkcionirati. No, ja se toplo nadam da to neće biti tako”, rekao je Kažimir, prodavač na tržnici.

Potražnja za maskama, dezificijensima i rukavicama tek je negdje na pet posto od one u vrijeme trajanje epidemije.

“Puno je manja potražnja, međutim mi smo spremni ukoliko se ponovo pojavi drugi val koronavirusa imat ćemo dovoljno dezificijenasa, imat ćemo dovoljno maski. Mi ih proizvodimo, zasićenje tržišta se stvorilo”, izjavio je Ivan Kontrec, voditelj ljekarne.

Tvrtka iz Varaždina razvila  je sustav kamera za jednostavno mjerenje temperature, a primjenjiv je na više osoba istovremeno. Prototip se već koristi u općoj bolnici Varaždin.

“Naš sustav koristi termovizijske kamere namijenjene upravo za mjerenje temperature. To razlikuje naš sustav od ostalih sustava koji koriste nadzorne kamere koje imaju tzv. night vision mood rada. Uz sve to ovaj sustav je jeftiniji i jednostavniji za korištenje”, kazao je Bernard Toplak, direktor ExaByte-a za RTL.

Hoće li nošenje maske biti preporuka ili obveza, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

“Čekamo da dođe drugi val pa ćemo se iznenaditi, treba se čuvati kako kažu. Ja se čuvam i gotovo”, poručila je Jadranka iz Splita.

Jesen bi mogla zbog mjera opreza vratiti i maske na ulice kao modni dodatak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...