Stožer sam sebe ocijenio: Capak dao -5, evo što su rekli ostali članovi

U Intervjuu tjedna Media servisa gostovali su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite RH – potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Klinike ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Osvrnuli su se na progašenje kraja epidemije koronavirusa, drugi val, otvaranje zemlje za turiste, ali i ocijenili svoje djelovanje u Stožeru, prenosi N1.

Danima je epidemiološka situacija oko koronavirusa u zemlji povoljna. Kada ćemo svirati kraj epidemiji? I u tom kontekstu, postoji li bojazan za pojavom novih žarišta ili drugog vala, zbog popuštanja mjera poput otvaranje zemlje za turiste, ali i nadolazećih izbora.

Ministar zdravstva Vili Beroš je odgovorio:

“Nema bojazni ni straha, ali moramo biti oprezni. Od početka smo oprezni i zato jesmo tu gdje jesmo”.

Otežala li vam izborni proces te odluke?
“Ne, sve naše odluke su bazirane na struci. Ono što je nama bitno jest trenutna epidemiološka situacija. Sve drugo što se događa u smislu reaktivacije života u državu, isto tako u kontekstu izbora, je nešto što mora doći jer život ne smije stati”, rekao je Beroš.
Brojimo tek nekoliko aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, danima ili nemamo novooboljelih ili se radi o jednom do dva slučaja. Markotić ističe da u Klinici Fran Mihaljević trenutno nema pozitivnih slučajeva.

Kada možemo očekivati da Hrvatska postane koronafree zemlja?

“Na to pitanje je jako teško odgovoriti. Što se tiče širenja, nema nikakvih znakova lokalnog širenja unutar Hrvatske, a za očekivati je da će povremeno biti uvezenih slučajeva s obzirom da situacija u svim europskim zemljama i u svijetu nije još stabilna”, napominje Markotić.

Ministar Božinović je rekao da je u Hrvatskoj trenutno 65 tisuća turista, a da je do sinoć svoj dolaza već najavilo oko 185 tisuća. Svi su već dostavili tražene podatke da se mogu pratiti njihovi kontakti.

Hoćemo li se uskoro otvoriti i za druge zemlje, osim onih 10 prvotno odabranih?

“Europska komisija će izaći s preporukama, pretpostavljam da bi se već idući tjedan ukinule kontrole na unutarnjim granicama između članica EU-a. Razmišljat će se i možda sa 1. srpnja oko politike otvaranja prema trećim zemljama”, ističe Božinović.

Capak je objasnio da će i tijekom sezone modificirati zdravstveni sustav koji će biti na ljetnom načinu rada, još dodatno zbog koronavirusa, što se radi preko turističkih ambulanti. Odgovorio je na pitanje tko će snositi troškove liječenja ako se tursti kod nas zaraze koronavirusom, ili ako se tek u Hrvatskoj otkrije da su zaraženi.

“Što se tiče zemalja EU-a, to je pokriveno sa zdravstvenim osiguranjem u toj zemlji. Naš HZZO preuzima sve troškove i nakon što se završi liječenje, šalje račun osiguravajućoj kući u bilo kojoj europskoj zemlji u kojoj je taj čovjek osiguran. Ako se radi o trećoj zemlji, postoje vjerojatno bilateralni sporazumi ili ako ne postoje oni će se uspostaviti tijekom liječenja osobe. Osoba će trebat dati dokaz da će liječenje biti plaćeno ili da će biti refundirano od strane osiguravajuće kuće u kojoj ima zdravstveno osiguranje”, rekao je Capak.

Dogodilo se i nekoliko slučajeva koji su završili smrtnim slučajem, a nisu povezani s koronavirusom, nego drugim, ozbiljnijim bolestima. A razlog je, između ostaloga, bio što su im odgođeni pregledi.  Na pitanje boji li se posljedica takvih tragičnih događaja, Beroš je odgovorio:

“Ne bih rekao da se bojimo zato što smo vrlo promišljeno postavili sve one aspekte pružanja zdravstvene djelatnosti koji su bitne i hitne . Postoji mogućnost da se i mimo toga nešto dogodilo, volio bih saznati svaki od tih slučlajeva pa da vidimo o čemu se radi. Je li se nešto iskompliciralo u vezi s prolongiranim čekanjem, mogu procijeniti samo profesionalci koji se bave tom bolešću”.

Ocjena rada

Za kraj su sugovornici zamoljeni da ocijene svoj rad u Stožeru od 1 do 5.

Capak: ”Ja bih dao -5”.

Božinović: ”Ovo jest razdoblje kad se dijele ocjene u obrazovnu sustavu, ali ja bih ocjenu ipak prepustio građanima”.
Beroš: ”Ocjenu našeg rada i rezultate ipak bih prepustio široj javnosti”.
Markotić: ”Nikad u životu nisam sebi davala ocjenu, to daju drugi, a ja ih dajem studentima”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...