Sudu ustaški poklič nije sporan “jer je na koncertu bila dobra atmosfera”

Prije nekoliko dana pravomoćna oslobađajuća presuda Marku Perkoviću Thompsonu zbog ustaškog je pokliča još jednom otvorila stare rasprave, a sad je poznato i obrazloženje Visokog prekršajnog suda.

Podsjetimo, PU šibensko-kninska je protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona podnijela tri optužna prijedloga zbog izvikivanja pokliča ‘Za dom spremni’ na početku koncerata tj. pjesme ‘Čavoglave’ u Kninu 2015. i 2016. godine te u Vodicama 2017. godine.

U optužnim prijedlozima policije stoji da je pjevač pokličem ‘savjesno i namjerno poticao na mržnju zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, jer se taj pozdrav koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima NDH…’, piše Jutarnji list.

Prvo prijavljeno djelo, za uzvikivanje pokliča u Kninu 2015. otišlo je u zastaru, a Visoki prekršajni sud složio se s argumentacijom nižeg Općinskog suda iz Šibenika, prema kojoj nije bilo prekršaja jer nitko od sudionika ‘nije negodovao niti je bio uznemiren’.

Visoki prekršajni sud uz ostalo je naveo da je policija u žalbi zanemarila činjenicu da se radi o autorskoj i registriranoj pjesmi koja se izvodi na organiziranim koncertima te kako se ona u Domovinskom ratu izvodila ohrabrujući vojnike, bez ikakvih primisli na totalitarni režim od prije 50 godina, navodi Jutarnji list.

Pred državnim je tijelima sada preostala još mogućnost osporavanja ove presude. PU šibensko-kninska će DORH-u poslati prijedlog za zaštitu zakonitosti, a na DORH-u je da odluči hoće li ga pokrenuti ili ne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...