Svijet se raspisao o Zadru: “Ovo je bio srednji prst konceptu socijalnog distanciranja”

Šokantan završetak vikenda u Zadru. Finalni meč Adria Toura između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova naprasno je otkazan doslovno nekoliko minuta prije planiranog početka, i to nakon što je Grigor Dimitrov objavio da je pozitivan na Covid-19.

Dimitrov je u Zadru odigrao samo jedan meč (i izgubio od Ćorića), nakon čega se povukao s turnira. Još je tijekom subote stigla informacija da se ne osjeća dobro, što se u šali pripisivalo posljedicama after partyja, a onda je u nedjelju predvečer, nakon dolaska u Monte Carlo, na društvenim mrežama obavijestio navijače da ima koronavirus.

– Žao mi je zbog štete koju sam izazvao. Kod kuće sam i oporavljam se. Važno mi je da svi koji su proteklih dana bili sa mnom u kontaktu budu testirani“, napisao je Dimitrov i priložio selfie s maskom na licu.

Nije prošlo ni sat vremena, a organizatori turnira okupili su novinare u press centru i obavijestili ih da se finale otkazuje.

– Jako nam je žao što se to dogodilo, jer smo se s naše strane trudili provoditi sve mjere. Sada organiziramo zdravstvene službe kako bi što veći broj igrača i svih koji su bili u kontaktu s Grigorom bio testiran – rekao je direktor Adria Toura Đorđe Đoković.

U tom su trenutku gledatelji još uvijek bili na stadionu i čekali početak finala. U 20.10 sati na teren su izašli Đoković i Goran Ivanišević te ih obavijestili da meča neće biti, što je izazvalo salve zvižduka.

– Žao mi je što meni zviždite, ja nisam pozitivan – pokušao je Ivanišević okrenuti stvar na šalu.

Situacija je, međutim, itekako ozbiljna budući da se Dimitrov cijeli tjedan intenzivno družio s ostalim igračima, igrali su košarku, bio je čak i na Kid’s Dayu i pitanje je kome je sve prenio virus. Igrači po dolasku u Zadar nisu bili testirani, pa je moguće i da je 29-godišnjak iz Sofije imao koronavirus još prošli vikend u Beogradu, kada su igrači nakon mečeva imali razuzdani tulum, plesali polugoli, grlili se…

– Stupio sam u kontakt sa svim igračima, njihovim obiteljima i ekipama, volonterima i ljudima iz organizacije i nitko od njih nema simptome. Ne znamo gdje je i kada Grigor zaražen, ali sigurno je da ćemo još večeras svi biti testirani i sada ćemo postupati sukladno svim uputama nadležnih organa i zdravstvenih službi – dodao je Đorđe Đoković, uz dodatak da je Novak „jako teško primio vijest“, piše Jutarnji list.

Ivanišević je otkrio da se on „slučajno“ testirao dan prije početka zadarskog turnira te da je bio negativan.

– S Dimitrovim sam bio u kontaktu prije 10 dana pa ne znam moram li se sad opet testirati. Ovo je veliki šok za sve nas, a otkazivanje je jedina ispravna odluka. Zdravlje nam je na prvome mjestu.

O poštivanju mjera koje spominju organizatori dalo bi se itekako razgovarati. Pisali smo još u subotu da od držanja distance u Zadru nije bilo ni „d“. Na stadionima nitko nije kontrolirao držanje razmaka od jedne ili dvije stolice, a u subotu se na neke sektore moglo ući čak i bez ulaznice, što znači da je informacija o ograničenju kapaciteta također bila bez pokrića. Na ulazima na stadion nije bilo dezinficijensa, a press konferencija uoči početka turnira u petak bila je jedina prigoda na kojoj su okupljeni bili zamoljeni da nose maske.

Na spomenutoj presici igrači nisu nosili maske, a poslije su se zagrljeni fotografirali, prvo sami, a onda i s mladim hrvatskim tenisačima. Dimitrov je nakon poraza Ćoriću i glavnom sucu dao samo „šaku“, ali bio je u bliskom kontaktu i sa skupljačima loptica, novinarima SportKluba i svima koji su ga uspjeli uloviti za „selfie“.

– Koliko sam shvatio, potreban je vremenski rok od 10 ili 15 minuta na blizini od pola metra da čovjek bude ugrožen. Nitko od nas iz organizacije ili od igrača nije bio toliko dugo pokraj Dimitrova. Svi ćemo odraditi testove i postupati kako nam bude rečeno – rekao je Ivanišević.

Vijest o pozitivnom testu jedne od najvećih zvijezda Adria Toura zasjenila je apsolutno sve događaje u Zadru i munjevito se proširila svjetskim medijima. BBC ističe da je u Zadru na mečevima bilo po nekoliko tisuća gledatelja, dok L’Équipe piše da se Jadranska turneja odvijala „bez ikakvog socijalnog distanciranja“ te da su se s Dimitrovim neprestano družili i Đoković, Thiem, Zverev…

– Ovo će aktualizirati rasprave o zdravstvenim mjerama povezanim s tenisom i svime što ga okružuje – piše francuski sportski dnevnik u redakcijskom tekstu.

Đokovića nesumnjivo čekaju velike kritike, tim više što je i sam, kad se već upuštao u organizaciju ozbiljnog projekta u doba pandemije, propustio primjerom pokazati da se može ostati odgovoran. Poznati trener Brad Gilbert na Twitteru je objavio fotografije na kojima se Dimitrov grli s Đokovićem, Čilićem i ostalima, na što je ciničnim komentarom reagirao bivši broj 1 Andy Roddick, piše Jutarnji list.

 „Navodno smo u pandemiji…“

Oglasio se i Stan Wawrinka, čiji je tvit izgledao kao da likuje. „Hahahahaha“, napisao je Švicarac.
Ben Rothenberg, jedan od najutjecajnijih svjetskih teniskih novinara, ocijenio je da je cijeli Adria Tour bio „srednji prst konceptu socijalnog distanciranja“.

„Nadam se da se nitko drugi nije zarazio, ali to se čini nemogućim. I da će Grigor poslužiti kao primjer ostalim igračima i sportašima koji koronavirus ne shvaćaju ozbiljno. Bolest je stvarna, rizici su stvarni“, napisao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...