Test na Covid-19 za građane uskoro i u Zavodima za javno zdravstvo. Ovo su cijene u privatnim poliklinikama

Serološki testovi na koronavirus SARS-CoV-2 koji pokazuju jeste li preboljeli koronavirus postali su široko dostupni na hrvatskom tržištu pa se u svakoj bolje opremljenoj privatnoj poliklinici još od sredine svibnja može napraviti i takav krvni test. No, jesu li svi ti testovi pouzdani i tko bi uopće trebao testirati se, drugo je pitanje.

Prema onome što se doznaje u nekoliko poliklinika koje u ponudi imaju testove na koronavirus, građani im se za testiranje uglavnom javljaju ili zbog potrebe posla, kad to od njih traži poslodavac, ili zbog putovanja, ili pak sumnjaju da su možda početkom godine, misleći da je to obična gripa, preboljeli COVID-19.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) najavljuju pak da će građani prisustvo antitijela koronavirusa uskoro moći provjeriti i u zavodima javnog zdravstva, a uslugu će, naravno, plaćati iz vlastitog džepa.

U Poliklinici Medikol rade serološki test određivanja antitijela tipa IgG na SARS-CoV-2 virus, a dosad su napravili stotinjak takvih analiza. Cijena testiranja iznosi 250 kuna, a nalaz je gotov u roku od dva sata, piše Novi list.

Po istoj cijeni serološko se testiranje može napraviti u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i Puli, gdje se pretragom minimalne količine krvi može doznati je li osoba bila u doticaju s virusom ili je preboljela infekciju. Za pretragu nije potrebna priprema niti je potrebno biti natašte, nalaz se izdaje u kratkom roku nakon vađenja krvi, a rezultat je kvalitativan – pozitivan ili negativan i odnosi se skupno na oba antitijela, IgG i IgM.

Niski postotak

U Poliklinici Analiza primjenjuju AMP Rapid Test – brzi imunokromatografski test za kvalitativno određivanje IgG i IgM antitijela na SARS-CoV-2 po cijeni od 150 kuna. U poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Zadru i Šibeniku dosad su testirali između 200 i 250 ljudi, a rezultati su, kažu, uglavnom negativni.

– Dnevno otprilike imamo oko 20 pacijenata na testiranju. U nalazima uglavnom nismo imali koronavirus, velik je broj negativnih rezultata, kaže dr. Silvana Mišković iz Poliklinike Analiza. Imali su, dodaje, između dva i tri posto pozitivnih testova na IgG antitijela, što znači da su te osobe bile u kontaktu s oboljelim ili su imale asimptomatsku infekciju. Za IgM antitijela, koja ukazuju na moguću akutnu infekciju, broj pozitivnih nalaza bio je još manji, ispod jedan posto. Takve su pacijente slali na PCR testiranje da se provjeri da možda nisu pozitivni na koronavirus.

– Među onima koji su se došli testirati najviše je pomoraca ili osoba kojima treba potvrda o testiranju radi prelaska granice. U siječnju i veljači imali smo velik broj čudnih slučajeva gripe te je bilo i onih koji su došli provjeriti jesu li preboljeli COVID-19 misleći da je gripa. Iz osobnog iskustva mogu reći da se ti nalazi ne podudaraju. Ipak se kod svih radilo o malo težoj gripi, nabraja dr. Mišković dominantne razloge zbog kojih se ljudi odlučuju na testiranje. Najčešće na testiranje dolaze osobe srednje životne dobi, između 30 i 50 godina.

Iako se u javnom zdravstvu dugo čekalo na početak serološkog testiranja zbog nedovoljne pouzdanosti testova na tržištu, u privatnim poliklinikama redom uvjeravaju u visoku pouzdanost svojih testova. U Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i Puli koriste visokopouzdani test tvrtke Roche, odobren u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) kao 100 posto osjetljiv i 99,8 posto specifičan za COVID-19.

Visoka podudarnost

– To znači da će registrirati svako antitijelo koje je prisutno i neće ga zbuniti antitijela protiv drugih koronavirusa, kažu u Medicu. I stručnjaci iz Porton Down laboratorija Agencije za javno zdravstvo Engleske evaluirali su ovaj test i potvrdili da je 100 posto točan, tvrde, piše Novi list.

U Poliklinici Analiza raspolažu AMP Rapid testom koji je dobio certifikat za upotrebu u zemljama Europske unije, ali se nisu time zadovoljili već su ga dodatno validirali od strane Pasteurovog instituta u Parizu. Vrijednost testa potvrdio je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), gdje je ovaj test ostvario 99 posto podudarnosti s nalazom PCR testa. Ipak, u Poliklinici Analiza upozoravaju da se idealnih 100 posto pouzdanosti nikad neće postići, jer istraživanja pokazuju da između 10 i 20 posto osoba koje su imale čak i simptomatsku infekciju nisu imale antitijela koja se mogu otkriti.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nema podataka o tome koliko su testovi na privatnom zdravstvenom tržištu pouzdani, no najavljuje da će kroz nekoliko dana tu istu uslugu ponuditi zavodi javnog zdravstva koji raspolažu testovima.

– Ne mogu znati koliko su testovi u privatnom sektoru pouzdani dok se ne provede validacija i dok naši stručnjaci ne kažu da su pouzdani. Za testove koje mi imamo od HZZO-a još nismo dobili cijenu, ali očekujemo da će se ona formirati za par dana, a tada će građanima biti dostupno testiranje u zavodima javnog zdravstva, najavljuje Capak.

Rezultati serološkog istraživanja na uzorku od 1.100 građana, čime se želi dobiti uvid u to kolika je prokuženost stanovništva koronavirusom, trebali bi se znati do kraja tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...