Turisti iz Italije: “Maskice smo ostavili u autu jer ih ovdje nitko ne nosi”

Prema sustavu eVisitor, u Hrvatskoj se samo jučer registriralo oko 34 tisuće turista, od kojih 24 tisuće stranih. Danas imamo ukupno 163.000 gostiju.

Talijanski turisti koji su stigli na odmor u Hrvatsku za Novu TV su komentirali situaciju s koronavirusom. Kažu kako im se čini da su se Hrvati dosta opustili.

“Mi smo maskice ostavili u autu jer smo vidjeli da ih ovdje nitko ne nosi. To je jedna prevencija koja vam može spasiti život, a ovdje se mnogi ni ne pridržavaju fizičke distance”, kaže Matteo iz Italije.

Žalbe turista stižu ovih dana i na adrese turističkih zajednica. Od tamo poručuju da će od sljedećeg tjedna dati još jednu dodatnu preporuku da se koriste fizička distanca, maskice i dezinficijensi tako da se pokuša opet vratiti predostrožnost koja je vrlo bitna da možemo komotno cijelu sezonu odraditi kako treba.

Što ako turist donese covid-19?

Ako je strani turist pozitivan na koronavirus, odmah se smješta u organiziranu karantenu ili bolnicu, ovisno o zdravstvenom stanju. Zemlju on i njegovi bliski kontakti smiju napustiti i prije isteka samoizolacije, ali samo uz konzultaciju sa zdravstvenim vlastima svoje zemlje.

“Mi bismo bili najsretniji da repatrijacija koja je predviđena u protokolu i ide, međutim vidjet ćemo kako će se ponašati države u našem okruženju vezano za povratak svojih suspektnih turista”, govori Dino Kozlevac iz istarske civilne zaštite.

Domaći gosti, ako nemaju potrebu za hospitalizacijom, svojim prijevozom odlaze kući u samoizolaciju. Ona čeka i njihove bliske kontakte, kao i domaćina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...