ogroman pad

Turistička noćenja pala za 99 posto u odnosu na prošlu godinu

Ilustrativna fotografija
Tamni način

U komercijalnim smještajnim objektima u travnju je uslijed mjera protiv širenja koronavirusa došlo do ogromnog pada turističkih noćenja, od čak 99 posto u odnosu na travanj 2019., dok je turista u te objekte došlo još manje, za 99,8 posto manje, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Zbog pandemije bolesti Covid uvedene su mjere ograničavanja putovanja, što je izravno utjecalo na pad dolazaka turista i noćenja u travnju ove godine u komercijalne smještajne objekte u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu.

Tako veliki minusi u travnju rezultat su tek 2.241 dolaska turista u te objekte i njihova 34.063 noćenja, pri čemu su domaći imali udjel u noćenjima oko 24 posto, a ostali veći udjel strani turisti.

Najviše Amerikanaca

Domaći turisti su s 1483 dolaska i 8 062 noćenja u tim objektima u travnju bili u minusu od 99 odnosno 98 posto, dok je stranih turista bilo 758 ili 99,9 posto manje, a njihovih noćenja 26 001, što je 99 posto manje nego u travnju 2020.

Turistički smještajni objekti koji su u travnju 2020. ostvarili noćenja stranih turista uglavnom su pružali uslugu smještaja turistima koji se zbog mjera sprečavanja širenja bolesti Covid-19 nisu mogli vratili u svoju zemlju prebivališta”, komentiraju iz DZS-a.

Tome dodaju da je među stranim noćenjima u travnju u komercijalnom smještaju bilo najviše noćenja turista iz SAD-a, oko 17 posto, te Njemačke, oko 12 posto od ukupnih stranih noćenja.

Sve se to odrazilo i na pad dolazaka i noćenja turista u komercijalnom smještaju i u prva četiri mjeseca ove godine, kada je ukupno došlo 605 tisuća turista, koji su ostvarili 1,5 milijuna noćenja, što je za po 70 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar