U Hrvatskoj je trenutno 163.000 turista, Cappelli najavljuje dodatno otvaranje

Prema sustavu eVisitor, u Hrvatskoj se samo jučer registriralo oko 34 tisuće turista, od kojih 24 tisuće stranih. Danas imamo 163.000 gostiju, potvrdio je za HTV ministar turizma Gari Cappelli.

Najviše gostiju dolazi iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a preferiraju kampove i privatni smještaj pa tek onda hotele. Najposjećeniji gradovi su Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Umag te Poreč.

Zbog provjera na graničnim prijelazima sa Slovenijom stvaraju se kolone. Zbog epidemiološke situacije u Srbiji i BiH, hrvatska policija postrožila je mjere na graničnim prijelazima s tim zemljama.

“Danas imamo 163.000 gostiju. Dnevni rast je 30-40 tisuća. Na današnji dan imat ćemo rast oko 60-70 tisuća što je dvostruko više nego ovih dana”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u Temi dana, dodavši da najveći broj gostiju ide prema Primorsko-goranskoj županiji, Istri i jedan dio prema Zadarskoj županiji.

Na pitanje hoće li se otvoriti svi veliki kapaciteti ministar Cappelli rekao je da su hotelijeri izabrali određene objekte koje su otvorili, ali istaknuo je i da su spremni otvoriti i druge objekte.

Najviše turista u kampovima i privatnom smještaju

“18 posto turista je u hotelima, a oko 37-38 posto su podijelili kampovi i privatni smještaji”, rekao je te istaknuo da imaju najavu da će od 20 najvećih megajahti koje trenutno plove svijetom 10 doći u Hrvatsku.

“Početkom srpnja otvorit ćemo i preko 70 aviolinija. Neke će i više puta dnevno i tjedno prometovati sa svim zemljama u Europskoj uniji, ali i izvan nje. Imat ćemo preko 32 linije tjedno za Frankfurt koji nam je bitan jer je sjecište svih puteva”, rekao je.

Istaknuo je da s obzirom na rast broja zaraženih nisu dobili većih otkaza.

“Situacija se mijenja iz dana u dan i mi smo pripremljeni za svaku moguću situaciju. Mora biti jasno koja je procedura, protokol, tko će plaćati troškove. To je objašnjeno današnjim izlaskom dokumenta na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ne sumnjam da će i stožeri u jadranskim županijama biti povećani s epidemiolozima s kontinenta”, kazao je.

Istaknuo je i da su na razini vlade, epidemioloških i zdravstvenih službi razgovarali da se pojačaju turističke ambulante u svim mjestima, pogotovo gdje ima veći broj turista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...