U tjedan dana strani turisti u gradu Zadru ostvarili 1.615 noćenja, Nijemci i Slovenci najvjerniji gosti

Kako pomiriti bojazan od novih slučajeva zaraze koji bi nam mogli stići s gostima iz znatno rizičnijeg područja od našeg i želju za spasom najprofitabilnije grane gospodarstva, izazov je s kojim se Hrvatska suočila čim je sezona pokucala na vrata.

S ciljem profita odrekli smo se odredbe o samoizolaciji, otvorili granice za više europskih tržišta pa turistički šušur službeno može započeti.

Iako vrijeme nije najidealnije, brojni su stranci već stigli na odmor u “korona free” Lijepu našu.

Prema podacima HGK, u Hrvatskoj trenutno odmara više od 40 tisuća gostiju, od čega 12 tisuća domaćih, a imamo i 90 tisuća prijava stranaca koji tek žele doći.

Kakva je situacija u Zadru, provjerili smo u Turističkoj zajednici grada.

U razdoblju od 28. svibnja do 4. lipnja eVisitor sustav bilježi na našem području 863 dolaska, 358 stranih i 505 domaćih i 3.405 noćenja, 1.615 stranih i 1.790 domaćih.

U šetnji plažama i dalmatinskom suncu koje je ove godine malo škrtije nego inače, uživa najveći broj domaćih gostiju, ali prvi relevantni pokazatelji potvrđuju da su nam tradicionalno sklona tržišta Njemačke i Slovenije ostala vjerna.

Države iz kojih bilježimo najveći broj dolazaka jesu Hrvatska – 505 dolazaka, Njemačka – 161 dolazak, Slovenija – 56 dolazaka, Austrija – 46 dolazaka, Bosna i Hercegovina – 19 dolazaka, Češka – 19 dolazaka i Italija – 10 dolazaka, odgovaraju nam iz Turističke zajednice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...