za sada nije došlo do opće nestašice

Upozorenje veledrogerija: Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova

Ilustrativna fotografija nepovezana s događajem
Tamni način

Predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač upozorava da bi zbog dugova bolnica moglo doći do nestašice lijekova.

“Usprkos tome što bolnice nisu provodile elektivne zahvate, taj dug je tijekom travnja i svibnja narastao kao nikada do sada, dug od 3,5 milijarde kuna za dobavljače lijekova i medicinskih proizvoda visok je i neodrživ za bilo koju veledrogeriju”, upozorila je u razgovoru za N1.

Na pitanje je li ugrožena isporuka lijekova bolnicama, kaže da je to realna opasnost.

“Mi povremeno ostajemo bez lijekova, međutim za sada nije došlo do opće nestašice, ali ne možemo pričati samo o nestašici lijekova za bolnice jer tada dolazi do nestašice lijekova za cijelo tržište.

Nalazimo se u situaciji gdje se borimo svim silama kako bismo osigurali lijekove, ali ako ne platite račune nećete moći nabaviti proizvod”, upozorava.

Do sada su se dugovi rješavali, a oni, otkriva Percač, iz godine u godinu rastu. Krajem 2018. dugovanje je bilo 1,6 milijardi kuna, a danas smo na 3,5 milijarde kuna unatoč uplatama. “Dug raste, potrebno je sustavno rješenje”, zaključuje Percač.

Ostavi komentar koristeći Facebook