Vir, uz Vodice i Poreč prednjači po interesu stranaca za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj

Na različitim dijelovima otoka u ovom se trenutku podižu brojni objekti ili turistički kompleksi te veća i manja apartmanska naselja s bazenima, dok se istovremeno svakodnevno kupuju i prodaju kuće, zemljišta, stambeni i turistički objekti. Samo u posljednje dvije i pol godine izdano je gotovo 400 građevinskih dozvola za Vir, odnosno šezdesetak u prva četiri mjeseca 2020., pa na otoku sada postoji 159 otvorenih gradilišta. S druge strane, tijekom posljednje dvije godine virske su nekretnine bile predmetom velikog interesa stranaca na oglasniku Crozilla. Tako su cjelokupnu ponudu kuća i stanova u Hrvatskoj u 2019. pretraživale osobe s tržišta koje obuhvaća više od 100 milijuna ljudi, u prvom redu Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Švicarci, Hrvati te Bosanci i Hercegovci, a omiljene su im mete bile nekretnine na jadranskoj obali.

– Otok Vir, Vodice i Poreč prednjačili su u zanimanju kojega su pokazivali stranci koji su željeli kupiti nekretninu u Hrvatskoj – kaže Ivana Beljan iz odnosa s javnošću oglasnika Crozilla. Kada je riječ o prodaji kuća u Hrvatskoj, po interesu i pretraživanju dominirali su Hrvati, Nijemci, Švicarci i Slovenci s najvećom potražnjom zabilježenom u Osijeku, Zagrebu, Zadru, Puli i otoku Viru, dok su stranci – Nijemci i Švicarci – najčešće pretraživali ponudu u Vodicama, potom Viru, Zadru, Poreču i Crikvenici. Vir je i tijekom 2018. godine bio među najčešće pretraživanim destinacijama za kupovinu kuće, pa su Nijemci najveću pozornost usmjerili na Vodice, Krk, Vir i Zadar. Slovenci su, ističe Beljan iz Crozille, najviše tražili stanove u Poreču i Červar-Poratu te kuće na Viru, Zadru, Vodicama i Crikvenici.

– Vir prednjači po pitanju potražnje za kućama među inozemnim posjetiteljima našeg oglasnika. Potencijalni kupci iz inozemstva koji su tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla pretraživali kuće na prodaju, najviše su pregledavali ponudu takvih oglasa na području Vira. No osim po pitanju kuća, strancima je lanjske godine otok bio zanimljiv i za kupnju građevinskog zemljišta, jer je prema potražnji Vir bio prvi izbor – navodi Beljan. Podaci iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir, otkrivaju u ovom slučaju dodatne zanimljivosti. Tako se na otoku bilježi više od 500 godišnjih izmjena vlasništva nad objektima, što znači kako se svakodnevno na Viru odvija neka kupovina ili prodaja zemljišta, kuća i stanova. Kada je riječ o gradnji, uglavnom je riječ o stambenim projektima, u prvom redu podizanju apartmanskih zgrada s oko dvije do dvije i pol stambene jedinice u prosjeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...